Bizonytalanság és megosztottság jöhet a választások után a balkáni országban

Szakértők szerint a sok kis párt összefogása nem hozhat jót Montenegrónak. Politikai bizonytalanság és újabb választások lehetnek a parlamenti választások eredményei.

Magyar Nemzet
2023. 06. 12. 13:11
MILATOVIC, Jakov
Podgorica, 2023. március 19. Jakov Milatovic, az Európa most! nevû mozgalom jelöltje voksol Podgorica egyik szavazóhelyiségében 2023. március 19-én, a montenegrói elnökválasztás napján. MTI/AP/Risto Bozovic Fotó: Risto Bozovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Montenegró a politikai bizonytalanságok időszakába léphet a vasárnapi választásokat követően, s még sok szavazásnak kell eltelnie, mire a helyzet stabilizálódni fog. Ezt mondta az eredményekre reagálva Veszko Garcsevics. A Bostoni Egyetem előadója szerint az egyetlen stabil koalíció az lenne, ha a győztes Európa Most Mozgalom (PES) és a balközép Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) fogna össze, de a szakértő szavai szerint kérdéses, hogy egy ilyen szövetség létrejöhet-e.

Mint arról már korábban is írtunk, a vasárnapi parlamenti választáson a PES a szavazatok 25 és fél, míg a három évtizeden át uralkodó DPS 23,8 százalékát szerezte meg.

A Szabad Európa Rádiónak nyilatkozó Garcsevics kiemelte: ha nem ez a két politikai tömb alkotja a hatalmi többséget, akkor még az sem biztos, hogy a többiek az erre szabott határidőn belül megalakíthatják az új kormányt.

Minden egyéb koalíció csak rövid távon tudna működni. Sőt még az is elképzelhető, hogy nem tudnak megegyezni a határidőn belül. Ez azt jelentené, hogy új választásokat kellene tartani, erre pedig már az ősszel sor kerülhetne.

– mondta az egyetemi tanár.

Az összefogásra ugyanakkor nagyon csekély az esély, mert a DPS harminc éven át tartó uralmát több esetben is korrupciós vádak árnyékolják be. Egyes vélemények szerint ez a párt tehet arról is, hogy elszegényedett az ország. Ezen előjelek után elemzők szerint kicsi a párt koalíciós potenciálja. Az Európa Most Mozgalom vezetője is már többször kiemelte, nem kíván velük együttműködni a kormányban. 

Veszko Garcsevics hangsúlyozta: az sem elképzelhetetlen, hogy a PES kisebbségi kormányt alakít, amelyet a DPS kívülről támogat majd, de az is lehetséges, hogy a negyedik helyen végző Demokratikus Montenegró és az Egyesült Reform Akció (URA) szövetséggel próbál meg többséget alkotni, de ez is hosszadalmas és nehéz ügy lehet. Ezen tárgyalásokat azonban nagyban megnehezítheti, hogy a kampányban éles bírálatokat fogalmaztak meg egymásnak.

A PES most egyébként azzal nyert, hogy azt ígérte felgyorsítja a reformokat és Montenegró uniós csatlakozását. Ivana Sztradner, a washingtoni Demokráciavédelmi Központ szakmunkatársa egyetért azzal, hogy nehéz lesz a mostani választások után stabil hatalmi többséget létrehozni az Adria-parti országban. Hozzátette: Washington jelenleg az ukrajnai háború prizmáján keresztül tekint a Nyugat-Balkánra, és Amerika célja, hogy megakadályozza, hogy Moszkva destabilizálja a térséget.

Sztradner továbbá úgy véli, hogy Alekszandar Vucsics szerb elnöknek is megfelel egy bizonytalan Montenegró, amelyben a Szerb Ortodox Egyházon keresztül eszkalálódhat a helyet. Ezt később Belgrád csillapíthatja le, és így a szerbek úgy tűnnek a nyugatiak szemében, hogy ők közvetítettek a nyugalom megteremtésében. 

Egy ilyen helyzetet figyelembe véve rossz, hogy Montenegróban olyan politikai status quo van, amely csak az európai integráció lassulásához vezet. Ez nagy ajándék Belgrádnak és Moszkvának – tette hozzá a szakértő.
 

Montenegró elnöke azonban sokkal optimistább. Jakov Milatovics, az Európa Most Mozgalom politikusa abban bízik, hogy hamarosan megalakulhat az új montenegrói kormány, amely felgyorsítja a reformokat. Ezek pedig az emberek életminőségének javulását, nagyobb jogállamiságot és európai utat eredményezhetnek – írta az államfő a Twitteren.

Borítókép: Jakov Milatovic, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje voksol Podgorica egyik szavazóhelyiségében 2023. március 19-én, a montenegrói elnökválasztás napján (Fotó:MTI/AP/Risto Bozovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.