Brutális sorozás, II. világháborús csontvázak − videók a háborúról

Ájultra verték a sorozás elől menekülő ukrán férfit, majd elvonszolták a frontra.

Magyar Nemzet
2023. 06. 12. 15:47
null
Bahmut, 2023. május 15. Ukrán katonák önjáró tüzérségi jármûvel lõnek az orosz erõk által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én. MTI/AP/LIBKOS Fotó: LIBKOS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán ellentámadás már több napja tart, az Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt szokásos hadijelentése szerint az ukrán erők Bahmutnál, valamint a zaporizzsjai és donyecki területeken nyomulnak előre. Hitelesített információk szerint a front ezen részein több részsikert is elértek, ugyanakkor az orosz közlés szerint csak az úgynevezett szürke zónában haladtak előre az ukrán támadó alakulatok. 

Elemzésében az ISW úgy fogalmaz: „az ukrán erők ugyan felszabadítottak néhány települést, azonban az áttörésről szóló állítások egyelőre koraiak.” 

 

Ájultan vonszolták a frontra a sorozás elől menekülőt

Az ellentámadás megindulásával újból ellepték az internetet a harci cselekményeket és más, háborúhoz kapcsolódó történéseket bemutató videók. Az egyik ilyen felvételen az ukrán sorozási „stratégia” látható: két katona közrefog egy, a − valószínűsíthetően − sorozás elől menekülő férfit, egyikük arcon vágja, amitől elájul, majd elvonszolják. 

Noha ilyen videókat már a háború első hónapjaiban is lehetett látni, gyakoriságuk az utóbbi időben megnövekedett, ami azt is jelentheti, hogy az ukránok jelentős veszteségeket szenvednek, amelyeket így próbálnak pótolni. 

 

II. világháborús csontvázak Herszonnál

A Nova Kahovka-i víztározó leengedését követően II. világháborús katonák csontvázait találták meg a Dnyeper medrében. A koponyán lévő sisakból ítélve valószínűleg német katonák maradványai lehettek. 

 

Ukrán rohamok

Az ellentámadás első napját követő, nyugati harckocsik megsemmisülését bemutató videók után mostanában egyre több olyan felvételt osztanak meg a különböző közösségi oldalakon, amelyek az orosz védelmi állások ukránok általi megrohamozásáról tanúskodnak.

Úgy tűnik, a légierőnek is egyre nagyobb szerep jut.

Borítókép: Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én (Fotó: MTI/AP/Libkos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.