időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Egyre több a kétség Biden alkalmasságát illetően

Magyar Nemzet
2023.06.02. 09:07 2023.06.02. 09:14
Egyre több a kétség Biden alkalmasságát illetően

Donald Trump volt amerikai elnök szerint egyáltalán nem lenne szabad viccelődni Joe Biden állapotával. Biden hasonló esetben egyáltalán nem bánt kesztyűs kézzel elődjével, de a választókat a jelek szerint nem lehet megvezetni.

Az egész világon nagyot futott az a felvétel, amely a légierő akadémiájának diplomaosztó ünnepségén készült, ahol Biden elnök elesett a színpadon, úgy kellett felsegíteni. A Fehér Ház illetékesei igyekeztek mindenkit megnyugtatni, hogy az elnök jól van, és a kis intermezzót egy, a színpadon felejtett homokzsákra, illetve arra fogták, hogy a 80 esztendős Biden másfél óráig állt egy helyben és mind a 921 kadéttal kezet rázott.

Egyre többen vetik fel, hogy az idős elnök egyáltalán alkalmas-e még felelősségteljes hivatala ellátására. A mértékadó demokrata politikusok természetesen igyekeznek elbagatellizálni a kérdést, de már köztük is akadt „renitens”. Egy nemrégiben tartott rendezvényen Hillary Clinton korábbi elnökjelölt azt mondta, hogy az elnök „kora probléma, és az embereknek minden joga megvan, hogy számításba vegyék azt”.

Egy csütörtök esti beszélgetésen Donald Trumpot is megkérdezték Biden elnök fizikai és mentális alkalmasságáról, aki úgy vélte, ezzel egyáltalán nem lenne szabad viccelődni. „Őszintén szólva nem hiszem, hogy bárkinek is szabad lenne ezzel viccelődnie, mert ez egy komoly probléma” − idézi Trumpot a Breitbart amerikai hírportál cikke.

A Fox News amerikai televíziós hálózat felidézte, hogy Biden 2020-ban kigúnyolta elődjét, amikor Trump óvatosan sétált le egy rámpán, míg Biden állítólag gond nélkül „felszaladt” ugyanott. A New York Times akkor sietett is megkongatni a vészharangokat, szerintük az eset „kérdéseket vet fel” Trump egészségi állapotával kapcsolatban.

Úgy tűnik, a választók viszont nem dőlnek be a ködösítésnek: egy nemrégiben készült közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 63 százaléka aggódik Joe Biden szellemi képességei miatt, míg ez az arány 2020-ban 43 százalék volt.

Egy másik felmérés eredménye szerint pedig a válaszadók többsége, 57 százaléka kételkedik abban, hogy a nyolcvanéves Biden alkalmas a hivatala betöltésére.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: EPA/Yuri Gripas)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.