Egyre többen tartják öregnek Joe Bident az elnöki feladatokhoz

Joe Biden amerikai elnök csapata igyekszik úgy szervezni az elfoglaltságait, hogy ne fárasszák ki az idős államfőt. Az elnök kora már a demokraták körében is egyre hangsúlyosabban merül fel problémaként, a közvélemény-kutatások szerint pedig a választók is tisztában vannak az ebben rejlő veszélyekkel.

Magyar Nemzet
2023. 06. 05. 6:24
Biden speaks after striking deal on debt ceiling
epa10661232 US President Joe Biden delivers remarks after striking a bipartisan deal on the debt ceiling, in the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC, USA, 28 May 2023. EPA/Yuri Gripas / POOL Fotó: Yuri Gripas / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök csapata igyekszik szabadon hagyni a hétvégéit, és úgy alakítani a napirendjét, hogy az idős elnök ne fáradjon el. A nyilvános szerepléseket általában dél és 16 óra közé időzítik, hogy alkalmazkodjanak az energiaszintjéhez, írta a The New York Times amerikai napilap. Már a Demokrata Párton belül aggodalmak merültek fel Biden korával kapcsolatban, és prominens tagok kezdik megkérdőjelezni, hogy képes lesz-e végigcsinálni a 2024-es újraválasztási kampányt.

Azonban az elnök megnyirbált nyilvános szerepései jelentik a kisebbik problémát, segítői ugyanis a sajtót is igyekeznek minél távolabb tartani a nyolcvanesztendős Bidentől. Ugyanannyi idő alatt mindössze negyedannyi interjút adott, mint elődje, Donald Trump. A Fehér Ház tisztségviselői az elnök orvosát sem engedik kérdezni, holott elődei esetében ez lehetséges volt. Több régi ismerőse apró változásokat is tapasztalt az elnök viselkedésében, például támaszkodnia kell az asztalon, hogy le tudjon ülni.

A Quinnipiac amerikai egyetem felmérése szerint a regisztrált szavazók 65 százaléka szerint Biden túl öreg ahhoz, hogy még négy évig hatékonyan tölthesse be az elnöki tisztséget – mutatott rá a Fox News amerikai televíziós hálózat. A közvélemény-kutatásból az is kiderült, nem csupán a pártfüggetlenek 69 százaléka tartja túl öregnek Bident, de a demokraták 41 százaléka is.

Múlt héten az egész világot bejárta az a felvétel, amely a légierő akadémiájának diplomaosztó ünnepségén készült, ahol Biden elnök elesett a színpadon, úgy kellett felsegíteni. A Fehér Ház illetékesei igyekeztek mindenkit megnyugtatni, hogy az elnök jól van, és a kis intermezzót egy, a színpadon felejtett homokzsákra, illetve arra fogták, hogy a nyolcvanesztendős Biden másfél óráig állt egy helyben és mind a 921 kadéttal kezet rázott.

Egyre többen vetik fel, hogy az idős elnök egyáltalán alkalmas-e még felelősségteljes hivatala ellátására. A mértékadó demokrata politikusok természetesen igyekeznek elbagatellizálni a kérdést, de már köztük is akadt „renitens”. Egy nemrégiben tartott rendezvényen Hillary Clinton korábbi elnökjelölt, volt amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy az elnök „kora probléma, és az embereknek minden joga megvan, hogy számításba vegyék azt”.

Donald Trumpot is megkérdezték Biden elnök fizikai és mentális alkalmasságáról, aki úgy vélte, ezzel egyáltalán nem lenne szabad viccelődni. „Őszintén szólva nem hiszem, hogy bárkinek is szabad lenne ezzel viccelődnie, mert ez egy komoly probléma” − idézte Trumpot a Breitbart amerikai hírportál.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: EPA/Yuri Gripas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.