Elhunyt Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő

Az egykori miniszterelnök 86 éves volt, régóta súlyos betegséggel küzdött.

Gábor Márton
2023. 06. 12. 10:55
ITALY-POLITICS-BERLUSCONI Italian opposition leader Silvio Berlusconi answers journalists' questions during a press conference in Rome, 19 November 2007. Silvio Berlusconi called for reforms to Italy's electoral laws ahead of fresh elections, in a U-turn from repeated calls for a rapid return to polls under current law. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP) Fotó: Europress/AFP/Alberto Pizzoli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóinformációk szerint a volt olasz kormányfő a milánói San Raffaele kórházban halt meg, ahol múlt péntek óta ápolták a krónikus leukémia, és az ahhoz köthető szövődmények miatt.

 A Berlusconi tulajdonában álló televíziós csatornákon megszakították az adást hétfőn, hogy hírt adjanak a politikus haláláról. Számos televíziós stáb, több száz újságíró és Berlusconi több híve gyűlt össze a milánói Szent Rafael kórháznál. Az olasz politika valamennyi táborának képviselői részvétüket nyilvánították. Giorgia Meloni videoüzenetben rögzített részvétnyilvánításában Olaszország történetének egyik legbefolyásosabb emberének nevezte Silvio Berlusconit, aki soha nem félt kiállni nézetei mellett. 

Guido Crosetto védelmi miniszter úgy fogalmazott, Berlusconi halála egy korszak végét jelenti, hatalmas űrt hagy maga után. Matteo Salvini azt írta, „az egyik legnagyobb olasztól” kell most búcsút venni. 

Paolo Gentiloni volt kormányfő azt emelte ki, hogy Berlusconi halálával olyan politikus távozott el, aki mély nyomot hagyott Olaszországon az utóbbi évtizedekben.

Berlusconi a pályafutását az építőiparban kezdte, később pedig az olasz jobboldal egyik vezéralakjává, és sikeres üzletemberré vált. Berlusconi először 1994-ben került kormányra, és 2011-ig négy kabinetben látott el vezető tisztséget. A mostani kormányban ugyan nem töltött be tisztséget, de pártja, a Hajrá, Olaszország rendkívül fontos szerepet kapott a Meloni-kabinetben. Legutóbbi kórházi kezelését követően május végén egy lapinterjúban még azt jelentette be, hogy visszatér a politikába, és továbbra is ő készül vezetni a pártot.

De nem csak az olasz politikában maradandó a munkássága, hanem a nemzetközi színtéren is.

Ő volt az első nyugati miniszterelnök, aki barátsági és együttműködési megállapodást írt alá Oroszországgal (1994-ben). Berlusconi ráadásul kulcsszerepet játszott az Oroszország-NATO Tanács létrehozásában is, amelyről úgy vélték, hogy véget vetett a hidegháborúnak.

 Az ukrajnai válság kirobbanása után elítélte az orosz különleges műveletet, de többször kiállt az Oroszország elleni szankciók feloldása mellett, és felajánlotta közvetítését.

A volt miniszterelnök a sportvilágban is örökre beírta magát a történelem könyvekbe. Berlusconi hosszú évekig az AC Milan futballcsapat tulajdonosa volt, nemrég pedig megvásárolta Monza csapatát, amely röviddel ezután az olaszországi első osztályú labdarúgó-bajnokságba is feljutott.

Silvio Berlusconi 86 éves volt.

Borítókép: Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Forza Italia párt vezetője (Forrás:Europress/AFP/Alberto Pizzoli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.