Nyugati tankok orosz kézen, harc a vaksötétben − videókon az ukrán ellentámadás

Egy felvétel szerint az oroszok több Leopard 2 típusú harckocsit és Bradley gyalogsági harckocsit zsákmányoltak.

Magyar Nemzet
2023. 06. 13. 13:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugati harckocsikat és harcjárműveket zsákmányolhattak az oroszok − számolt be a Reuters hírügynökség. Az ezt bizonyító videót az orosz védelmi minisztérium osztotta meg, azóta pedig körbejára az internetet. 

A felvétel szerint Leopard 2 német fejlesztésű harckocsikról és M2A2 Bradley ODS-SA gyalogsági harcjárművekről van szó, amelyek valószínűleg Zaporizzsja környékén kerülhettek orosz kézre. 

Egy másik, a Twitterre feltöltött videó szerint a donyecki területen, Novodonyeck környékén egy hátrahagyott brit harcjárművet zsákmányoltak az orosz erők.

 

Az ukrán ellentámadás már több napja tart, a rendelkezésre álló információk szerint az ukrán erők több kisebb települést is sikeresen visszafoglaltak, azonban még a nyugati média is arról ír, hogy kár lenne áttörő sikerekről beszélni. 

A napokban egy másik, a nyugati fegyverszállítmányok szempontjából érdekes videó is felkerült Twitterre. Eszerint az ukrán erők egyenesen egy aknamező közepére hajtottak Leopard 2R típusú aknamentesítőikkel. 

Ezekből legalább hármat elvesztettek − a rendelkezésre álló állomány felét. Ez azért is különösen fontos, mivel a hadi eszközöket Finnország biztosította Kijev számára, Helsinki pedig azért adott „csak” hatot, mivel nekik is csak ennyi volt.

Az incidens Novadanylivka környékén, a zaporizzsjai területen történt, a videó tanulsága szerint még két Leopard 2A6 harckocsit és két M2 Bradley gyalogsági harcjárművet is elvesztettek az ukránok.

 

Harc vaksötétben

A Nyugat által Ukrajnának szállított fegyverek és hadi eszközök közül eddig az éjjellátó rendszerek bizonyultak a leghasznosabbnak. A különböző források szerint az ukránok leginkább az éjszakai műveletek során tudnak sikereket elérni a nyugati éjszakai optikai rendszerekkel ellátott felszereléseknek köszönhetően. Erről beszélt Vlagyimir Rogov, a zaporizzsjai terület oroszok által kinevezett vezetője is korábban. Egy, a Twitterre feltöltött felvételnek köszönhetően most betekintést nyerhetünk, milyen a vaksötétben harcolni.

 

Nincs visszavonulás

A háború kezdete óta lehetett híreket, információmorzsákat olvasni arról, hogy az orosz erők kegyetlenül leszámolnak a dezertőrökkel és a visszavonulókkal. Most napvilágot látott egy felvétel, ami szintén erről ad tanúbizonyságot. 

Borítókép: Német fejlesztésű Leopard 2 típusú harckocsi Ukrajnában (Fotó: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.