Ittas vezetésen kapták a minisztert, bejelentette lemondását

Kiri Allan magánéleti problémákkal küzd, egyebek mellett válik homoszexuális partnerétől, Natalie Coates-tól.

Magyar Nemzet
2023. 07. 24. 7:44
Kiri Allan Fotó: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali hatállyal lemond Új-Zéland igazságügyi minisztere, miután egy autóbaleset után megbukott az alkoholteszten. Kiri Allan azt követően hozta meg döntését, hogy helyi idő szerint vasárnap este balesetet okozott az ország fővárosában, Wellingtonban. Az ügyet még inkább tetézte, hogy nem akart a kiérkező rendőrökkel együttműködni, ráadásul a vizsgálatok ittas vezetésre utalnak. A politikust végül bevitték a rendőrőrsre és négy órán át fogva tartották, bírósági tárgyalására később kerül sor. Új-Zéland miniszterelnöke, Chris Hipkins az ügyre reagálva elmondta, tarthatatlan, hogy bűncselekménnyel vádolt miniszter álljon az igazságügyi tárca élén, elfogadta Kiri Allan lemondását. Parlamenti képviselői posztját azonban megtarthatja.

Az elmúlt hetekben számos magánügyi problémával szembesültem. Szabadságot vettem ki ezek kezelésére, és úgy gondoltam, rendben van, ha mindezt a miniszteri lét mellett teszem. Tetteim azonban azt mutatták, nem voltam rendben, cserben hagytam magamat és kollégáimat is

– nyilatkozta a politikus.

Az ügyben Natalie Coates is, a politikus volt felesége is megszólalt, akivel 2016 óta, az azonos neműek házasságának legalizálása óta voltak házasok. Megértette, hogy a miniszteri pozíciót nem tarthatja meg, különösen igazságügyi miniszterként, akit bűncselekménnyel vádolnak – fogalmazott Kiri Allan volt partnere.

A politikust kedvelték kormányzati körökben, már olyan hírek is terjedtek, hogy ő követheti Jacinda Ardent a miniszterelnöki pozícióban, miután a kormányfő január végén lemondott. Utódja végül Chris Hipkins lett, a baloldali Új-zélandi Munkáspárt politikusa. Az elmúlt hónapokban egyébként több változás is történt a kabinetben: Michael Wood közlekedés- és bevándorlásügyi miniszter júniusban mondott le, május elején pedig Meka Whaitiri vámügyi miniszter nyújtotta be lemondását, hogy az őslakosok jogai mellett kiálló Maori Párt színeiben indulhasson az októberi választásokon. Tavasszal még Stuart Nash rendőrminiszter is távozott posztjáról, miután szivárogtatási botrányba keveredett.

Borítókép: Kiri Allan, Új-Zéland volt igazságügyi minisztere (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.