Létezett volna egy titkos, majd felrúgott orosz–ukrán békemegállapodás? + videó

Robert F. Kennedy Jr. szerint az egyezmények betartásával már vége lehetne a háborúnak.

Magyar Nemzet
2023. 07. 12. 19:23
KENNEDY, Robert Jr.
Manchester, 2023. március 3. Robert Kennedy Jr. amerikai ügyvéd és környezetvédõ aktivista, a merénylet áldozatául esett Robert Kennedy egykori igazságügyi miniszter fia a Saint Anselm College New Hampshire-i Poilitikai Intézetében beszél a New Hampshire állambeli Manchesterben 2023. március 3-án. MTI/EPA/C. J. Gunther Fotó: C. J. Gunther
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szerintem egészen egyszerű kilépni az ukrajnai háborúból, különösen, hogy néhány hete megtudtuk, hogy Putyin és Zelenszkij elnökök 2022 áprilisában aláírtak egy egyezményt, amelyet az oroszok be is tartottak. Elkezdték visszavonni a csapataikat Kijev környékéről, de ezt az egyezményt a brit és amerikai vezetés szabotálta – fogalmazott Robert F. Kennedy Jr. amerikai jogász, a 2024-es demokrata elnökjelöltségért elinduló aspiráns, a libertáriánus Free State Project New Hampshire-i rendezvényén.

Mint hozzátette:

Nem most történt ilyen először, a német–francia–orosz minszki egyezményeket is felrúgták 2019 után.

A 2014-es és 2015-ös minszki megállapodások célja az ukrajnai Donbász régióban zajló harcok lezárása volt. A konfliktus ennek ellenére sem ért véget teljesen, tavaly éppen ezen területek függetlenségét ismerte el Oroszország, sőt a háború megindítása előtt Putyin akkor azt állította, hogy a minszki megállapodások „nem léteznek” – emlékeztetett a The Hill, washingtoni székhelyű politikai lap.

Kennedy szerint – aki egyébként az 1961–63 között hivatalban lévő amerikai elnöknek, John Fitzgerald Kennedynek a rokona – ezen egyezmények felrúgása vezetett oda, hogy most már mintegy 350 ezren vesztették életüket az orosz–ukrán háborúban.

Kiemelte: „Nem akarom Putyint mentegetni, mert ez egy brutális és illegális háború, és lett volna más lehetősége, de meg kell vizsgáljuk, hogy nekünk milyen szerepünk van ebben, ideértve a provokációkat, amelyek 1997-ben kezdődtek.”

@veghtamas85 Kennedy is megerősíti hogy Zelenszkij már aláírt egy békemegállapodást #kennedy #oroszukranhaboru #ukrajna ♬ eredeti hang - Végh Tamás

A Kennedy által említett orosz–ukrán szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök hozta nyilvánosságra, amikor az afrikai békemisszió követei június közepén ellátogattak hozzá.

A szerződés cím – Putyin szerint – „Ukrajna állandó semlegességének és biztonságának garantálása”, amelyet a kijevi béketárgyalók aláírása is jegyzett. Arról, hogy miért most júniusban került elő egy tavaly tavaszi dokumentum azt mondta, hogy sosem titkolták ennek létezését, és ennek titkosságában sem egyeztek meg Kijevvel.

Putyin szerint ők tartották magukat az egyezséghez és kivonták csapataikat Kijev térségéből – ahol akkor hatalmas veszteségeket szenvedtek el a hosszú harckocsi oszlop megfelelő védelmének  és logisztikai hátterének kiépítésének hiányában  – ám a kijevi hatóságok „a szemétbe hajították” azt.

Amint arra a Reuters hírügynökség tavalyi cikke emlékeztet, az Ukrajna, Oroszország és Törökország által folytatott tárgyalásokon Kijev biztonsági garanciákért cserébe a semleges státus elfogadását javasolta. Ezt azt jelentette volna, hogy nem csatlakozik katonai szövetségekhez és nem fogadta volna el, hogy katonai támaszpontokat létesítsenek az országában. Mindez ma már élesen szemben áll a kijevi állásponttal, amikor az ukrán elnök a mihamarabbi NATO-csatlakozást sürgeti.

Az akkori tárgyalásokon a Krím félszigetről is szó esett, egy 15 éve konzultációs eljárást említve, amely egy teljes tűzszünet esetén kezdődött volna.

De a szerződés egy olyan biztonsági garanciát is tartalmazott volna, amelyben Lengyelország, Izrael, Törökország és Kanada biztosítja Ukrajna védelmét.

„Ha sikerül megszilárdítani ezeket a kulcsfontosságú rendelkezéseket, amely számunkra a legalapvetőbb, akkor Ukrajna független státusa rögzülhet, az állandó semlegesség formájában” – mondta akkor Oleksander Chaly tárgyaló.

Azt nem tudni pontosan, hogy mi vezetett a tárgyalások végéhez, de amint arra a The Conversation felhívja a figyelmet, a bizalom és a szélsőséges narratívák komoly szerepet játszottak mindebben.

Borítókép: Robert Kennedy Jr. amerikai ügyvéd és környezetvédő aktivista, a merénylet áldozatául esett Robert F. Kennedy egykori igazságügyi miniszter fia a Saint Anselm College New Hampshire-i Poilitikai Intézetében beszél a New Hampshire állambeli Manchesterben 2023. március 3-án  (Forrás: MTI/EPA/C. J. Gunther)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.