Újabb országcsoport fogna össze a NATO-val

Dél-Koreának, Japánnak, Ausztráliának és Új-Zélandnak a NATO-val összefogva kell erős kollektív biztonsági keretet kialakítania – jelentette ki Jun Szok Jol dél-koreai elnök szerdán Vilniusban, ahol a NATO-csúcstalálkozó alkalmából folytatott tanácskozást a katonai szövetség ázsiai–csendes-óceáni partnereinek vezetőivel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 12. 11:11
JUN Szok Jol
Vilnius, 2023. július 12. Jun Szuk Jol dél-koreai elnök a partnerországokkal zajló tanácskozások egyikén a NATO-tagországok vilniusi csúcstalálkozóján 2023. július 12-én. MTI/AP/Pavel Golovkin Fotó: Pavel Golovkin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki kell használnunk a lehetőséget, hogy erősítsük együttműködésünket a NATO-val és vezető szerepre törjünk az ázsiai–csendes-óceáni régió biztonsága terén – tette hozzá a dél-koreai államfő.

Kisida Fumio japán miniszterelnök egyetértett Junnal, és jelezte: határozottan elítéli a legutóbbi észak-koreai rakétaindítást, amely fenyegetést jelent a nemzetközi békére és stabilitásra. Hozzátette: reméli, hogy Dél-Koreával, Ausztráliával és Új-Zélanddal közös választ adnak az incidensre.

Anthony Albanese ausztrál kormányfő az ENSZ határozatainak megsértése miatt vonta kérdőre Phenjant, arra hivatkozva, hogy azok tiltják Észak-Korea számára a ballisztikus rakéták fejlesztését.

Chris Hipkins új-zélandi miniszterelnök az ukrajnai háborúra és a demokrácia elleni támadásokra hivatkozva kiemelte: a NATO vezetői nagy kihívást jelentő időszakban gyűltek össze.

Eközben Kisida Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közös sajtótájékoztatóján üdvözölte, hogy új partnerségi program született Japán és a NATO között. A japán vezető elmondta: várakozással tekint az együttműködés elmélyítésére egyebek között olyan új területeken, mint a kiberbiztonság.

Stoltenberg jelezte: a NATO-t aggasztja Kína erőteljes fegyverkezése, valamint Észak-Korea provokációi.

Egyetlen partner sem áll közelebb a NATO-hoz, mint Japán

– szögezte le, hozzátéve, hogy Ázsia ugyanolyan fontos Európa számára, mint Európa Ázsia számára.

Borítókép: Jun Szuk Jol dél-koreai elnök a partnerországokkal zajló tanácskozások egyikén a NATO-tagországok vilniusi csúcstalálkozóján 2023. július 12-én (Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.