Megúszta a kivégzést, Romániába szállíthatják a gyilkos medvét

Gaia még áprilisban támadt és ölt meg egy 26 éves férfit az olasz Alpokban.

Magyar Nemzet
2023. 07. 15. 8:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig reménykedhet az állítólag embert ölő medve. Újra felfüggesztették ugyanis az állat kivégzését, miután egy olasz bíróság elutasította az elaltatását. A medve áprilisban onthatta ki egy kocogó életét az Alpokban – írja a Deutsche Welle német közszolgálati médium. 

A JJ4 névre hallgató, de inkább Gaia néven ismert állatot azért fogták el, mert áprilisban állítólag megtámadt és megölt egy 26 éves férfit, aki egy természetvédelmi területen kocogott az észak-olaszországi Trentino–Alto Adige régióban. Az ügy azonban nem ilyen egyszerű, mert habár Maurizio Fugatti regionális elnök elrendelte a medve kilövését, de a bíróságok leállították a rendelet végrehajtását, miután állatjogi aktivisták tiltakoztak ez ellen.

A hónapok óta húzódó eljárás részeként pénteken a bíróság újabb haladékot adott Gaiának, így egyelőre úgy tűnik, megmenekülhet a kivégzés elől. A végső döntés a medve ügyében decemberre várható.

Ez egyébként már a harmadik alkalom, hogy az olasz bíróságok haladékot adnak a JJ4 néven ismert medvének. A hatóságok szerint ugyanis 2020-ban két másik embert is megtámadott az állat, de azok az esetek szerencsére nem végződtek halállal. Akkor egy apa és a fia került bajba, de ők megúszták a medvével való találkozást, csak az édesapa sérült meg súlyosan.

A bíróság határozata értelmében, 

bár a medvét a közbiztonság érdekében fogságban kell tartani, a kivégzési rendelet aránytalan és összeegyeztethetetlen a jogszabályokkal.

A LAV állatvédő szervezet üdvözölte a pénteki bírósági döntést.

Most már nincs több ok, hogy késleltessék JJ4 áthelyezését egy biztonságos romániai menhelyre

 – mondta Massimo Vitturi, a csoport tagja.

A LAV azt is felajánlotta, hogy kifizeti Gaia odaszállítását.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.