Nukleáris kísérletek miatt követelnek Washingtontól kártérítést

A Marshall-szigeteken még mindig vannak sugárszennyezett területek, mely az amerikai atomkísérletek eredménye.

2023. 07. 14. 8:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még napjainkban is érzékelni lehet az 1946 és 1958 között végrehajtott nukleáris kísérleteknek a környezeti és egészségügyi hatásait az óceániai Marshall-szigeteken. Az Egyesült Államok ugyanis a szigetcsoport körüli vizeken 67 tesztet hajtott végre, köztük 1954-ben a Bikini-atollon felrobbantott Castle Bravo tesztjét, mely a valaha létezett legnagyobb hatóerejű nukleáris fegyver volt az amerikaiak kezében.

A marshall-szigeteki aktivisták most azonban arra szólították fel a Joe Biden vezette amerikai adminisztrációt, nyilvánosan kérjen bocsánatot a nukleáris tesztekért és méltányos kártérítést fizessen.

Követeléseiket azzal indokolják, hogy az óceániai szigetcsoport területén még mindig vannak sugárszennyezett földterületek, mely az amerikai hidegháborús atomkísérletek eredménye. A tesztelések következtében szigetek tűntek el, hatalmas kráterek keletkeztek és emberek százainak kellett elhagyniuk otthonaikat.

Az Egyesült Államokat azonban váratlanul érte a felszólítás, ugyanis az amerikaiak úgy látták, a nukleáris kísérletek kérdéseit már az 1980-as években rendezték, emellett a szabad társulási egyezmény értelmében (COFA) 2,3 milliárd dollárt ígértek a Marshall-szigeteknek. A COFA rendszeréhez 1986-ban csatlakozott a csendes-óceáni szigetcsoport, amelynek értelmében az Egyesült Államok felelős a tagok védelméért, emellett gazdasági támogatást is biztosít, miközben Washington kizárólagos hozzáférést kap a Marshall-szigetek körüli vizek stratégiai területeihez. Az Egyesült Államok Mikronéziával és Palauval is között hasonló megállapodást. A felsorolt országokat gyakran nevezik szabadon társult államoknak is. A COFA keretében született megállapodások azonban nem csak a felek számára számottevők, hanem azt az amerikai erőfeszítést is szolgálják, hogy visszaszorítsák a kínai befolyást a térségben.

Joe Yun, az Egyesült Államok COFA-ügyekben illetékes különmegbízottja elmondta, Marshall-szigeteki kollégáinak már tudtára adta, nem tud több pénzt adni Washington.

Az amerikai politikus szerint belpolitikai kérdések miatt kerülhetett újra napirendre a hidegháború idején végrehajtott nukleáris kísérletek kérdése. A Marshall-szigeteken ugyanis novemberben választásokat fognak tartani és David Kabua elnökkel szemben bizalmatlansági indítványt nyújthatnak be. A szigetcsoport azonban visszautasította az államfőre vonatkozó pletykákat.

Jack Ading, a Marshall-szigetek igazságügyi minisztere – korábban pénzügyminisztere – nemrégiben egy amerikai kongresszusi meghallgatáson arról beszélt, olyan egyetértési megállapodást írtak alá Washingtonnal, mely lehetővé teszi a felek között fennálló szabad társulási egyezmény (COFA) meghosszabbítását.

Borítókép: Füstfelhő a Castle Bravo felrobbantása után a Marshall-szigetek környékén (Fotó: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.