Visszavonja orosz emberek tartózkodási engedélyét Litvánia

A hatóságok az olyan oroszokat akarják kiutasítani, akiknek Oroszországgal kapcsolatban nem egyezik a véleményük a kormány álláspontjával.

Gábor Márton
2023. 07. 21. 8:19
null
Pabrade, 2023. június 26. Litván és német katonák a Griffin Storm 2023 fedõnevû litván-német NATO-hadgyakorlaton a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvõ Pabrade gyakorlóterén 2023. június 26-án. A manõverek kezdetén jelen lévõ német védelmi miniszter bejelentette: Németország négyezer katonát küld Litvániába állandó jelleggel a NATO keleti szárnya megerõsítésének érdekében. MTI/EPA/Valda Kalnina Fotó: Valda Kalnina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A litván hatóságok több mint száz orosz állampolgár tartózkodási engedélyét vonták vissza, egyeseket biztonsági fenyegetésnek minősítettek, mások kiutasítását pedig azzal indokolták, hogy a litván állam véleménye szerint rossz nézeteket vallottak.

A litván migrációs hivatal által az Euronewsnak átadott adatok szerint tavaly 38 orosz állampolgár tartózkodási engedélyét vonták vissza, idén pedig további 97 orosz állampolgárét, ami azt jelenti, hogy az ukrajnai orosz invázió óta 135 orosz állampolgártól vették el a tartózkodási engedélyt.

A Migrációs Hivatal állítólag felméréseket küldött orosz állampolgároknak, hogy megállapítsa, mit gondolnak hazájukról és az ukrajnai háborúról, többek között arról, hogy szerintük Ukrajna a jogos tulajdonosa-e a Krím félszigetnek, amelyet Moszkva 2014-ben annektált. Bár a fekete-tengeri régióban sok orosz etnikumú ember él, a megszállást törvénytelennek ítélték, és Kijev továbbra is vissza akarja szerezni a területet.

A tárca közölte, hogy az ország visszavonhatja a külföldiek tartózkodási jogát, ha nagyon súlyos bűncselekményt követnek el vagy veszélyt jelentenek az állambiztonságra.

Bár egyes oroszok még mindig szimpatizálnak a hazájukkal, sok orosz, aki olyan országokba menekül, mint Litvánia, azért teszi ezt, mert ellenzi a Putyin-kormány tevékenységét, az ukrajnai háborút és fél a hadseregbe való besorozás lehetőségétől. Az elmúlt évben a Litvániában tartózkodási engedélyt kérő oroszok száma megduplázódott, és megközelítette a négyezret.

A litván állambiztonsági hivatal (VSD) pénteken bejelentette, hogy kitoloncolt egy orosz állampolgárt, Vlagyimir Vodót, aki szabadúszó újságírónak vallja magát.

A VSD szerint a kitoloncolása indokolt volt a jelenlegi geopolitikai helyzetre való tekintettel, emellett pedig kiemelték, hogy a tartózkodási engedélyüktől megfosztott oroszok hűtlen nézeteket vallottak Litvániával szemben, oroszbarát propagandát terjesztettek a közösségi médiában, és kapcsolatban állhattak orosz és fehérorosz hírszerző szolgálatokkal.

Borítókép: Litván és német katonák a Griffin Storm 2023 fedőnevű litván–német NATO-hadgyakorlaton a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvő Pabrade gyakorlóterén 2023. június 26-án (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.