Nagyok a problémák a Nemzeti Gárdánál, átszervezés jöhet

Az átalakításra néhány korábbi esemény kapcsán felmerült biztonsági hiányosságok miatt kerülne sor, ám végleges döntés egyelőre nem született.

Homoky Réka
2023. 08. 14. 6:10
null
Pentagon Press Secretary U.S. Air Force Brig. Gen. Pat Ryder conducts a press briefing at the Pentagon, Washington, D.C., June 29, 2023. (DoD photo by U.S. Air Force Staff Sgt. John Wright) Fotó: Staff Sgt. John Wright
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) a washingtoni Nemzeti Gárda átszervezésén dolgozik annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen az olyan krízishelyzetek kezelése, mint a 2021. január 6-i capitoliumi ostrom vagy a George Floyd meggyilkolása okán kitört 2020-as tüntetéssorozat. Az említett események idején is fellépő súlyos biztonsági hiányosságokat, valamint az általuk felszínre hozott problémákat ugyanis orvosolni kell – derül ki az amerikai AP hírügynökség cikkéből. 

A hírügynökség értesülései szerint a tervezett változtatások érintenék a Columbia Szövetségi Terület (District of Columbia) légi egységeit, amelyeket éles kritika ért, amiért a 2020-as tüntetések során egy helikopter veszélyesen alacsonyan repült a tömeg felett. 

A Pentagon elképzelése szerint a légi egységeket áthelyeznék máshova, és cserébe a térség több katonai rendőrt kapna, amire a nagy tömeggel járó, nagyszabású nyilvános rendezvények okán az amerikai fővárosnak nagyobb szüksége van. 

A Capitolium 2021. januári ostromával kapcsolatban is éles kritika érte a Pentagont, mivel órákba telt, mire reagált a rendőrség segélykérésére és bevetette a Nemzeti Gárdát, erről a londoni székhelyű Reuters hírügynökség számolt be korábban. 

Mindazonáltal a tervezett átszervezéssel kapcsolatban egyelőre még nem született végleges döntés, ezt az ügy részleteit ismerő informátorok közölték az AP hírügynökséggel. 

Az egyik sarkalatos pont az, hogy ki fogja irányítani a Washington DC-ben tevékenykedő gárdát, mivel a terület nem számít államnak, így kormányzóval sem rendelkezik, ezért esetében az elnök az illetékes, ő azonban ezt a hatáskört a védelmi miniszternek adja át, aki általában átruházza a hadseregért felelős államtitkárra.  

Az AP hírügynökség értesülései szerint Lloyd Austin védelmi miniszter két lehetőség közül választhat, vagy fenntartja a jelenlegi rendszert, vagy átadja az irányítást az USA Északi Parancsnokságának, amely a belföldi védelemért felelős. 

Több magas rangú tisztviselő az utóbbi opció mellett érvel, amely kivenné az irányítást a washingtoni politikusok kezéből és pártatlan katonai parancsnokoknak adná át, akik már jelenleg is a belföldi védelmet felügyelik. Mások azonban úgy vélik, hogy a döntéshozatalnak a Pentagonban kellene maradnia, tükrözve azt a civil ellenőrzést, amelyet a kormányzók gyakorolnak a csapataik felett. 

Illetékesek elmondása alapján nem az a cél, hogy csökkentsék a Washington DC biztonságáért felelős gárda méretét, sokkal inkább annak megreformálása, valamint biztosítani azt, hogy a Nemzeti Gárda rendelkezzen a rutinszerűen végrehajtandó feladatokhoz szükséges egységekkel, felszereléssel és képzéssel. Ami a légi egységek áthelyezését illeti, ez javarészt a hadsereg döntése. A javaslat értelmében a washingtoni légi gárda repülőezrede és repülőgépei a marylandi gárdához kerülnének, a hadsereg repülési egysége pedig helikoptereivel együtt a virginiai gárdához. 

A hírügynökség megkeresésére egyelőre nem reagált Washington DC polgármestere, Muriel Bowser hivatala, az AP hírügynökség ugyanakkor kiemeli, hogy Bowser és más helyi tisztviselők már régóta azon az állásponton vannak, hogy a polgármesteri hivatalnak kellene kizárólagos hatáskörrel rendelkeznie a helyi Nemzeti Gárda bevetését illetően, ezt azzal indokolják, hogy a washingtoni polgármester minden olyan felelősséggel rendelkezik, amivel egy kormányzó, anélkül, hogy extra hatáskörei vagy eszközei lennének. 

A témával szintén foglalkozó Fox News amerikai hírcsatorna a hadsereg egyik tisztviselőjének elmondására hivatkozva azt írja, hogy a Washington DC-beli Nemzeti Gárda felülvizsgálata arra irányult, hogy az elmúlt négy évben mennyire volt képes gyorsan reagálni, megszervezni a bevetést és szükség esetén biztosítani a más erőkkel való koordinációt. A felülvizsgálatban a kerületi gárda és a hadsereg vezetői vettek részt. 

Ami az amerikai hadsereget és a Nemzeti Gárdát illeti, két különböző szervről van szó, utóbbi honlapján található információk alapján a gárda kettős szerepet tölt be.

Egyrészt a hadseregtől eltérő módon a Nemzeti Gárda katonáit a lakóhelyük szerinti állam kormányzója bevetheti a természeti katasztrófák, például árvizek és hurrikánok sújtotta közösségek megsegítésére, továbbá az Egyesült Államok elnöke is rendelkezhet felettük, ha az ország védelméről vagy szövetségeseinek tengerentúli támogatásáról van szó. 

Ami a Nemzeti Gárda fővárosi egységének feladatait illeti, a Fox News kiemeli, hogy a napokban a városi tanács egyik tagja felvetette, hogy a Nemzeti Gárdára szükség lehet a növekvő helyi bűnözés elleni küzdelemben. A hírcsatorna felhívja rá a figyelmet, hogy a fent említett átszervezés célja a folyamat egyenletesebbé tétele és a kommunikációs problémák elkerülése egy esetleges újabb válsághelyzet esetén.  

Borítókép: A Pentagon sajtótikára (Fotó: Staff Sgt. John Wright)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.