Az Afrikai Unióval bővült a G20 országcsoport + videó

Az Európai Unió után az 55 afrikai országot tömörítő blokk is csatlakozott a gazdasági fórumhoz.

2023. 09. 09. 9:14
null
INDIA-G20-SUMMIT Fotó: LUDOVIC MARIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött az indiai fővárosban, Újdelhiben a G20 országcsoport csúcstalálkozója szombaton. Nyitóbeszédében Narendra Modi indiai miniszterelnök felkérte az Afrikai Uniót, hogy állandó tagként foglalja el helyét az országcsoportban, csatlakozását üdvözölték a tagállamok. Az Afrikai Unió társulásáig a G20 országcsoport taglistáján a világ 19 országa – köztük az Egyesült Államok, India, Oroszország, Franciaország, Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság és Kína –, valamint az Európai Unió szerepelt.

India azt javasolta, hogy az Afrikai Unió kapjon állandó tagságot a G20-ban. Úgy vélem, ebben egyetemes egyetértés van

– idézte az MTI az indiai miniszterelnök nyitóbeszédét.

Az Afrikai Unió csatlakozásáról Narendra Modi diplomáciai győzelmeként írnak a nemzetközi hírportálok.

A történelmi pillanatot videófelvételen is megörökítették, amelyen az látható, hogy hatalmas tapsvihar közepette az indiai miniszterelnök átöleli Azali Aszumanit, a Comore-szigetek elnökét, az Afrikai Unió soros vezetőjét. Szakértők kiemelték, az Afrikai Unió 55 tagállamával együtt ugyanolyan státussal rendelkezik az országcsoportban, mint az Európai Unió. Az országcsoport előreláthatólag tovább fog bővülni a jövőben, a meghívottak között van Spanyolország, az ENSZ, a Világbank és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN).

Narendra Modi beszédében az ukrajnai háborúra is kitért, noha előrejelzések szerint nem a Kelet-Európában dúló harcokon lesz a hangsúly a csúcstalálkozó alatt.

Az indai kormányfő a háborúval kapcsolatban azt mondta, „a világ hatalmas bizalmi válságot él át”. Hozzátette: „a háború súlyosbította ezt a bizalmi válságot. Ha le tudjuk győzni a koronavírus-járványt, akkor a kölcsönös bizalom válságát is le tudjuk győzni”. A BBC brit közszolgálati média ugyanakkor azt írta, Modi a fejlődő országok ügyeit fogja prioritásként kezelni. Kiemelt napirendi pont lesz továbbá az éghajlatváltozás kérdése is.

A napokban sorra érkeztek az indiai fővárosba a világ vezető politikusai. A Reuters hírügynökség összesítése szerint a csúcstalálkozón személyesen vesz részt többek között Joe Biden amerikai, Emmanuel Macron francia és Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A nemzetközi sajtóban szinte azonnal híre ment annak, hogy a világ két nagyhatalma, Oroszország és Kína elnökei nem vesznek részt személyesen a csúcstalálkozón.

Vlagyimir Putyin orosz államfő távolmaradásának oka az ellene érvényben lévő nemzetközi elfogatóparancs, az indiai tárgyalásokon Szergej Lavrov orosz külügyminiszter képviseli. A Magyar Nemzetnek Klemensits Péter, az Eurázsia Központ szakértője korábban elmondta, azon túl, hogy nem csak az Egyesült Államokkal, de Indiával is meglehetősen feszült Peking viszonya, a kínai gazdasági növekedés lelassulása a koronavírus-járványt követően, a munkanélküliségi arány megugrása olyan problémák, amelyek kezelése jelenleg nagyobb prioritást élvez a pekingi vezetés részéről. Hszi Csin-pinget egyébként miniszterelnöke, Li Csiang fogja helyettesíteni. 

Borítókép: Narendra Modi indiai miniszterelnök átöleli Azali Aszumanit, a Comore-szigetek elnökét, az Afrikai Unió soros vezetőjét, miután a szervezet csatlakozott a G20 országcsoporthoz 2023. szeptember 9-én (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.