Megosztottabbak mint valaha – fontos hiányzókkal veszi kezdetét a G20-csúcs

India számára a legfontosabb, hogy a képviselje a globális Dél hangját – fogalmazott lapunk megkeresésére Klemensits Péter. Az Eurázsia Központ szakértőjét a szombaton kezdődő, a világ 19 legfejlettebb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csúcstalálkozóról kérdeztük.

2023. 09. 09. 6:24
null
Újdelhi, 2023. szeptember 8. A világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezetõ feltörekvõ országát, valamint az Európai Uniót tömörítõ húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján résztvevõ országaok zászlói a központi helyszínen, Újdelhiben, 2023. szeptember 8-án. A G20-as országcsoport állam- és kormányfõi csúcstalálkozóját szeptember 9-én és 10-én rendezik az indiai fõvárosban. MTI/EPA/Haris Tjagi Fotó: Haris Tjagi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén Újdelhire figyel a világ. Az indiai fővárosban rendezik meg a világ 19 legfejlettebb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csúcstalálkozót, amelyet a tavalyihoz hasonlóan idén is beárnyékol az orosz–ukrán háború. Ezt jól mutatja az is, hogy Oroszországot Vlagyimir Putyin elnök helyett – az ellene érvényben levő nemzetközi elfogatóparancs következtében – Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli. Emellett Hszi Csin-ping kínai államfő, Putyin egyik legszorosabb szövetségese sem lesz jelen a találkozón, ami joggal nevezhető az elmúlt évek egyik legmegosztottabb G20-csúcsának. 

Hszi Csin-ping távolmaradásának kül- és belpolitikai okai is vannak, talán ez utóbbiak erősebbek

– vélekedett Klemensits Péter. Az Eurázsia Központ szakértője elmondta, azon túl, hogy nem csak az Egyesült Államokkal, de Indiával is meglehetősen feszült Peking viszonya, a kínai gazdasági növekedés lelassulása a koronavírus-járványt követően, a munkanélküliségi arány megugrása olyan problémák, amelyek kezelése jelenleg nagyobb prioritást élvez a pekingi vezetés részéről. Hszi Csin-pinget egyébként miniszterelnöke, Li Csiang fogja helyettesíteni. 

ERDOGAN, Recep Tayyip; GANDHI, Indira
Recep Tayyip Erdogan és a török first lady Fotó: MTI/Indiai külügyminisztérium

Mindezeket figyelembe véve felmerül a kérdés: miről fognak tanácskozni a világ vezetői? 

India számára a legfontosabb, hogy képviselje a globális Dél hangját

– magyarázta Klemensits Péter. Ez – folytatta – leginkább az afrikai országok, az Afrikai Unió tagállamai szempontjából fontos, ugyanis a találkozó egyik fő témája ezen államok adósságának átütemezése lesz. A kérdés ugyanakkor nézeteltéréseket vet fel, a nyugati államok Kínát okolják a kialakult helyzet miatt, szerintük ugyanis Peking – többek közt az „Egy övezet, egy út” kezdeményezéssel – adósságcsapdába ejtette a térség országait. – India megpróbálja a nyugati és keleti hatalmak érdekeit és véleményét közelíteni, összehangolni e téren – magyarázta a szakértő. 

Emellett a klímaváltozás, az élelmiszer-biztonság és a járványok elleni védekezés is a témák között szerepel, persze ezekben a kérdésekben is félő, hogy nem jutnak közös nevezőre a felek, tekintve, hogy a fejlődő országok gabonaellátása szoros összefüggésben van az orosz–ukrán háborúval.

A világpolitikai folyamatok, események tükrében azonban nem valószínű, hogy nagy egyetértés alakulhat ki a csoport tagjai között – mutatott rá Klemensits Péter. A szakértő elmondta, az ukrajnai háború miatt eleve nagy a megosztottság Nyugat és Kelet, illetve a globális Dél között, emellett pedig a Dél-kínai-tengeren tapasztalható amerikai–kínai szembenállás Tajvan ügyében csak tovább fokozza a feszültségeket. Joe Biden amerikai elnök ugyanakkor használhatja arra a csúcstalálkozót, hogy erősítse Kína-ellenes szövetségi rendszerét.

BIDEN, Joe; GANDHI, Indira
Joe Biden is megérkezett. Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Viszlát, India, üdv, Bharat?

A G20-csúcs egy meglepetést is tartogatott a résztvevőknek, ugyanis a meghívókon Droupadi Murmu indiai elnököt „Bharat elnökeként” említik India elnöke helyett. A „bharat” ősi szanszkrit szó, többek közt hindi nyelven Indiát is jelent, az ázsiai óriás pedig régóta lobbizik azért, hogy – például Törökországhoz hasonlóan – megváltoztassa a nemzetközi színtéren használt nevét. A kormányzó párt azzal érvel a változtatás mellett, hogy az India nevet a brit gyarmattartók vezették be, ami a rabszolgaság jelképe. A britek körülbelül kétszáz évig uralták Indiát, míg az ország 1947-ben elnyerte függetlenségét. A G20-csúcsra szóló meghívó az első hivatalos dokumentum, ahol Bharatként hivatkoztak Indiára.

Borítókép: A világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján résztvevő országok zászlói a központi helyszínen, Újdelhiben, 2023. szeptember 8-án (Fotó: MTI/EPA/Haris Tjagi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.