Hegyi-Karabah megszűnik létezni – kiáltotta ki a szakadár terület vezetése

Az önhatalmúlag kikiáltott, örmények lakta terület feloszlatja az összes helyi intézményt.

2023. 09. 28. 9:51
null
Lacin, 2023. szeptember 26. Hegyi-karabahi örmény menekültek autói az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötõ Lacini-folyosó ellenõrzõpontjához érkeznek 2023. szeptember 26-án. Legkevesebb ötezer ember kelt át az örmény határon azt követõen, hogy Azerbajdzsán szeptember 19-én „terrorelhárító” mûveletet indított a fõként örmények lakta, Azerbajdzsánhoz tartozó szakadár dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban. A Lacini-folyosó Örményország és Hegyi-Karabah között az egyetlen közvetlen szárazföldi összeköttetés. Hegyi-Karabah szakadár régió négy évtizede területi vita tárgya Azerbajdzsán és Örményország között, amely két háborúhoz is vezetett. MTI/EPA/Roman Iszmajilov Fotó: Roman Iszmajilov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önhatalmúlag kikiáltott örmény Hegyi-Karabahi Köztársaság elnöke, Szamvel Sahramanján rendeletet írt alá az összes állami intézmény feloszlatásáról – közölték a hegyi-karabahi örmény hatóságok csütörtökön a Reuters hírügynökség beszámolója szerint. A rendelet értelmében

2024. január 1-jétől fogva megszűnik az el nem ismert köztársaság.

A többségében örmények lakta terület a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy harminc évvel ezelőtt lezajlott első hegyi-karabahi háború után a nemzetközileg el nem ismert Hegyi-Karabahi Köztársaság ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán 2020 őszén az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a múlt héten indított terrorellenes műveletben végleg térdre kényszerítette a szakadárokat – tette hozzá az MTI.

A köztársaság megszüntetéséről szóló döntés így azt követően született, hogy Azerbajdzsán villámtámadást hajtott végre, hogy visszaszerezze a teljes irányítást a szakadár enklávé felett, és azt követelte, hogy az örmény csapatok tegyék le fegyvereiket Hegyi-Karabahban.

Az enklávé visszatérése a bakui kormány irányítása alá az örmények tömeges kivándorlásához vezetett. 

Több mint 65 ezren menekültek el Hegyi-Karabahból Örményországba – közölte Jereván csütörtökön.

 

Borítókép: Hegyi-karabahi örmény menekültek autói az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő Lacini-folyosó ellenőrzőpontjához érkeznek 2023. szeptember 26-án. (Fotó: MTI/EPA/Roman Iszmajilov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.