időjárás 3°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Hivatalos: újabb béremelés jön az egészségügyben

Hegyi-Karabah megszűnik létezni – kiáltotta ki a szakadár terület vezetése

Koren-Karczub Tímea
2023.09.28. 09:51 2023.09.28. 10:13
Hegyi-Karabah megszűnik létezni – kiáltotta ki a szakadár terület vezetése

Az önhatalmúlag kikiáltott örmény Hegyi-Karabahi Köztársaság elnöke, Szamvel Sahramanján rendeletet írt alá az összes állami intézmény feloszlatásáról – közölték a hegyi-karabahi örmény hatóságok csütörtökön a Reuters hírügynökség beszámolója szerint. A rendelet értelmében

2024. január 1-jétől fogva megszűnik az el nem ismert köztársaság.

A többségében örmények lakta terület a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy harminc évvel ezelőtt lezajlott első hegyi-karabahi háború után a nemzetközileg el nem ismert Hegyi-Karabahi Köztársaság ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán 2020 őszén az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a múlt héten indított terrorellenes műveletben végleg térdre kényszerítette a szakadárokat – tette hozzá az MTI.

A köztársaság megszüntetéséről szóló döntés így azt követően született, hogy Azerbajdzsán villámtámadást hajtott végre, hogy visszaszerezze a teljes irányítást a szakadár enklávé felett, és azt követelte, hogy az örmény csapatok tegyék le fegyvereiket Hegyi-Karabahban.

Az enklávé visszatérése a bakui kormány irányítása alá az örmények tömeges kivándorlásához vezetett. 

Több mint 65 ezren menekültek el Hegyi-Karabahból Örményországba – közölte Jereván csütörtökön.

 

Borítókép: Hegyi-karabahi örmény menekültek autói az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő Lacini-folyosó ellenőrzőpontjához érkeznek 2023. szeptember 26-án. (Fotó: MTI/EPA/Roman Iszmajilov)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.