Nappal szépségszalont vezetett Londonban, este Moszkvának kémkedett

A „szelíd és udvarias” 29 éves nőről kiderült, hogy orosz kém, aki célpontokat figyelt meg az orosz biztonsági szolgálatok megbízásából.

Forrás: New York Post2023. 09. 22. 21:16
Ványa Gaberova, aki évek óta az Egyesült Királyságban él, és korábban elismert kozmetikus hírében állt az ügyészség „négy társával együtt őrizetbe vették. (Forrás: TGRT HABER / Twitter)
Ványa Gaberova, aki évek óta az Egyesült Királyságban él, és korábban elismert kozmetikus hírében állt az ügyészség „négy társával együtt őrizetbe vették. (Forrás: TGRT HABER / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy elragadó kozmetikus, aki a „Pretty Woman” nevű londoni szépségszalont vezette, egyike azon öt bolgár állampolgárnak, akiket azzal vádolnak, hogy Oroszországnak kémkedtek az Egyesült Királyságban – hívta fel a figyelmet a New York Post amerikai napilap.

A 29 éves Ványa Gaberova egy olyan csoport tagja, amelyet összeesküvéssel vádolnak, miszerint „az állam biztonságát és érdekeit sértő céllal, az ellenség számára közvetlenül vagy közvetve információkat gyűjtött” – közölte a brit ügyészség (CPS).

A CPS szerint a gyanúsítottak legalább két és fél éve kémkednek Moszkvának. A szalon vendégei annak vezetőjét „szelíd és udvarias” nőnek írták le a New York Postnak. 

Nem gyanítottam volna, hogy kém, de ha az is volt, nagyon jó volt

– fogalmazott az egyik vendég.

Gaberovot még februárban tartóztatták le a hivatali titkokról szóló törvény alapján, ám az ügyészek csak csütörtökön közölték annak okát. A korábban szépségipari munkájával díjakat is nyert fiatal nőt a 45 éves Orlin Roussevvel, a 41 éves Bizer Dzsambazovval, a 31 éves Katrin Ivanovával és a 31 éves Ivan Sztojanovval vádolták meg kémkedésre irányuló összeesküvéssel.

A vádlottak házkutatása során több hamis személyi igazolványt is lefoglaltak, ezek az Egyesült Királyságból, Bulgáriából, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból, Horvátországból, Szlovéniából, Görögországból és Csehországból származtak – vagyis a kémek ezen országokban is felbukkanhattak.

A vádlottak a CPS szerint főképp „megfigyeléseket végeztek konkrét célpontok ellen” az orosz biztonsági szolgálatok megbízásából.

A BBC szerint az egyik műveletük Montenegróban zajlott, ahol hamis dokumentumokat is készítettek újságírók számára.

Sőt a bolgár állami dokumentumok szerint Londonban olyan választási bizottságoknak is dolgoztak, amelyek megkönnyítik a külföldön élő állampolgárok szavazását a bolgár választásokon.

Az öt személy évek óta az Egyesült Királyságban él, különböző területeken dolgoztak fedésben. A csoport feltételezett vezetője, Roussev 2009-ben érkezett a szigetországba, és kezdetben pénzügyi területen dolgozott, majd egy elektronikus jelek lehallgatására szakosodott vállalkozásba kezdett. Mások kórházi sofőrként vagy laboratóriumi asszisztensként dolgoztak, egyszóval teljesen hétköznapi munkát végeztek.

Tavaly novemberben Nagy-Britannia kémelhárításért felelős vezetője azt mondta, hogy több mint négyszáz feltételezett orosz kémet utasítottak ki Európából, ezzel a közelmúlt történetének „legjelentősebb stratégiai csapását” mérve Moszkvára.

Borítókép: Ványa Gaberova, aki évek óta az Egyesült Királyságban él és korábban elismert kozmetikus hírében áll. Az ügyészség négy társával együtt őrizetbe vette (Forrás: TGRT HABER/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.