Nicolas Sarkozy: Ukrajna maradjon semleges

A volt francia elnök szerint kizárólag diplomáciai úton lehet lezárni az ukrajnai háborút.

Forrás: BFM TV2023. 09. 13. 18:54
SARKOZY, Nicolas
Párizs, 2022. május 7. Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök Emmanuel Macron megválasztott francia államfõ második ötéves mandátumára szóló beiktatási ünnepségére érkezik a párizsi államfõi rezidenciára, az Elysée-palotába 2022. május 7-én. MTI/EPA/Reuters pool/Gonzalo Fuentes Fotó: Gonzalo Fuentes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ukrajna maradjon semleges és a diplomácia eszközével forduljunk Oroszországhoz – hangoztatta Nicolas Sarkozy volt francia elnök a BFM TV francia hírcsatornának adott interjújában. A politikus kifejtette, Kijevnek nem szabad csatlakoznia sem a NATO-hoz, sem az Európai Unióhoz.

Félmillió halálos áldozata van a háborúnak. Van egy agresszor Oroszország, Putyin. És van egy áldozat, Ukrajna. De el tudunk-e gondolkodni azon, hogyan birkózzunk meg a jelenlegi helyzettel?

– tette fel a kérdést Franciaország volt köztársasági elnöke.

Nicolas Sarkozy szerint két forgatókönyvről beszélhetünk, melyek pontot tennének a Kelet-Európában dúló harcok végére. Mint felvázolta, az első, amikor az ellenfél megsemmisül; ám a világ egyik legnagyobb nukleáris hatalmának megtámadása minden bizonnyal totális háborúhoz vezetne. A második megoldás pedig a diplomáciai tárgyalások folytatása, melyet maga a politikus is szorgalmaz. Nicolas Sarkozy egyúttal személyes tapasztalatait is megosztotta a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel történt tárgyalásai kapcsán:

Nekem azt mondták, hogy Putyin megváltozott, nem tudunk tárgyalni vele. Azok, akik ezt mondják, általában azok, akik soha nem találkoztak vele.

Az ukrajnai helyzet felvázolásához példaként a bikaviadalokat hozta fel, hiszen, amikor a bika előtt a vörös leplet lengetik, az állat is dühbe gurul. Ukrajna Európai Unióhoz vagy a NATO-hoz való csatlakozása is hasonlóan néz ki, Moszkva ugyanis mindkét lépést provokációnak tekintené. A politikust véleménye miatt Catherine Colonna francia külügyminiszter bírálta, aki szerint Nicolas Sarkozy szavainak összhangban kellene lennie a mostani francia vezetés álláspontjával. A volt államfő azonban rámutatott, „szabad országban vagyunk, jogunk van véleményt nyilvánítani”. Megjegyezte továbbá, hogy a tárcavezetőnek nem sok politikai tapasztalata van.

Borítókép: Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök (Fotó: MTI/EPA/Reuters/Gonzalo Fuentes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.