időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Ukrajna nem kér a német Leopardokból

Dócza Edith Krisztina
2023.09.19. 20:24 2023.09.20. 01:14
Ukrajna nem kér a német Leopardokból

Németország tíz Leopard 1A5 típusú harckocsiját utasította vissza Kijev azok rossz műszaki állapotára hivatkozva – számolt be kedden a Der Spiegel német hetilap. A lap közlése szerint Ukrajna felvette a kapcsolatot a berlini védelmi minisztériummal, és jelezte számára, hogy a Lengyelországba érkező német fegyverrendszerek javításra szorulnak. Olyan javítási munkálatokról van szó, melyeket az ukrán haderő nem tud végrehajtani. Az ukránok állítását német szakértők is alátámasztották, akik Lengyelországba utazva vizsgálták meg a Leopardokat.

Közlésük szerint a harckocsik valóban elhasználódtak az ukrán katonák németországi kiképzése során – javításuk az ukránokkal együttműködésben zajlik.

A The Kyiv Independent angol nyelvű ukrán hírportál kiemelte, nem egyedi esetről van szó, a júliusban megküldött tíz Leopard között is voltak, amelyeknél hasonló problémákat tapasztaltak. A német szövetségi kormány összesen több mint száz darabot ígért Ukrajnának ebből a harckocsiból, ezeket körülbelül tíz évvel ezelőtt selejtezték le.

Borítókép: Leopard 1A5 típusú harckocsi (Fotó: Twitter/Ukrainian Front)

 

Háború Ukrajnában

Robert C. Castel: A Nyugat benézte az ukrajnai háborút + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.