A háború elől menekültek volna, a reptér fogságába estek

Három hadköteles orosz állampolgár a behívóparancs elől menekült Dél-Koreába.

Forrás: MTI2023. 10. 30. 14:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Humanitárius segítségre szorul az a három hadköteles orosz állampolgár, akik menedékjogi kérelmük elutasítása miatt több mint egy éve a Szöul melletti Incshon nemzetközi repülőtéren rekedtek – közölte hétfőn az emberi jogok érvényesülését figyelő állami szervezet.

A három orosz férfi 2022 októbere óta él a repülőtér indulási oldalának várótermében, miután az ukrajnai háborúban elrendelt általános mozgósítás során Dél-Koreába menekültek a katonai szolgálatra felszólító behívóparancs elől. 

A leszállásukat követően beadott menedékjogi kérelmüket a dél-koreai igazságügyi minisztérium azzal utasította vissza, hogy a katonai szolgálat elkerülése nem alapozza meg a menekültstátuszukat.

A menedékkérők ezután peres úton kezdeményezték a minisztériumi határozat felülbírálását, februárban pedig az incshoni kerületi bíróság kettőjük esetében megalapozottnak ítélte a keresetet. Mivel a minisztérium fellebbezett a döntés ellen, az oroszok továbbra is a repülőtéri terminálon tartózkodnak.

A dél-koreai Nemzeti Emberi Jogi Bizottság azt javasolta a repülőtéri hatóságoknak, hogy bővítsék az orosz menedékkérők által életvitelszerűen igénybe vett teret az indulási oldal várótermében, valamint javítsanak életkörülményeiken. Emellett arra kérték az igazságügyi minisztériumot, hogy a repülőtéren kívül hozzanak létre egy elkülönített várakozóhelyet, és a parlament elnökének közreműködésével dolgozzanak ki jogszabályrendeletet az orosz menedékkérők étkeztetésének, mozgásának és orvosi ellátásának biztosítására az emberi méltóság védelme érdekében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.