Az izraeli háborúról egyeztetett Erdogan és Putyin

A török elnök közölte, a nyugati országok hallgatása a gázai humanitárius válságot elháríthatatlan szintre emelte.

2023. 10. 24. 18:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Telefonon egyeztetett kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök török hivatali kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal – számolt be X-oldalán a török elnöki hivatal. A közlemény szerint a két államfő a 18 napja tartó izraeli háborúval kapcsolatban egyeztetett.

A beszélgetés során a felek szót ejtettek arról, hogy a háború egyre súlyosabb méreteket ölt, továbbá a régiót fenyegető humanitárius válságról is egyeztettek. Erdogan kitért a palesztin területek elleni erőszakról, hangsúlyozva, „percről percre nő a civil halálesetek száma”.

A török elnök közölte, a nyugati országok hallgatása a gázai humanitárius válságot elháríthatatlan szintre emelte.

Hozzátette: Törökország továbbra is mindent megtesz a régió békéjének helyreállítása érdekében. A telefonbeszélgetés nyomán a Kreml tudatta, hogy Moszkva és Ankara álláspontja gyakorlatilag megegyezik a független Palesztina létrehozása kérdésben. A török elnöki hivatal által kiadott közlemény az ENSZ Biztonsági Tanácsát is azzal vádolta meg, hogy csak súlyosbította a gázai helyzetet. A török elnök népirtással vádolta meg Izraelt, a nemzetközi közösséget pedig azzal, hogy nem lépnek fel Izrael „törvénytelen és mértéktelen”, a civil lakosság elleni támadásaival szemben. A testület „ismét a lehető legnagyobb kárt okozza az ENSZ megítélésének” – fogalmazott közleményében a török elnöki hivatal.

Az MTI arról számolt be, Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő sajtótájékoztatón azt mondta, azonnal szabadon kell engedni a Hamász által túszul ejtett összes embert. Kiemelte, a Kremlnek nincsenek adatai a túszul ejtett vagy megölt oroszok számáról. Peszkov szerint Moszkvának arról sincsenek pontos információi, hogy miként és mikor térhetnének vissza a túszok, de minden lehetőséget kihasznál, hogy felvegye a kapcsolatot a konfliktusban érintett mindkét féllel. Megismételte, hogy Oroszország következetes álláspontot képvisel a konfliktusban.

Elítéljük a terrorizmus minden megnyilvánulását. Álláspontunk szerint minél hamarabb biztosítani kell a tűzszünetet, és a problémára megoldást kell találni. Ennek az az alapja, hogy a palesztinok számára biztosítani kell egy független államot

– mondta Peszkov.

Kitért a The Washington Post amerikai lap cikkére, amely azt taglalta egyebek között, hogy az elmúlt években amerikai felkészítést és jelentős anyagi támogatást kaptak az ukrán titkosszolgálatok, amelyek mások mellett megölték Darja Dugina és Vladlen Tatarszkij újságírót, valamit kétszer robbantással rongálták meg a Krími hidat. Korábbi orosz nyilatkozatokra hivatkozva elmondta:

Moszkva számára régóta világos, hogy az ukrán szolgálatok szoros amerikai és brit felügyelet alatt működnek.

Borítókép: A török elnökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (jobbra) fogadja török hivatali partnerét, Recep Tayyip Erdogant Szocsiban 2022. augusztus 5-én (Fotó: MTI/AP/Török elnökség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.