Az ukrán titkosszolgálat hajtotta végre a szörnyű merényletet?

A The Washington Post részletesen elmagyarázta, hogy mi történhetett a Putyin fő ideológusaként számontartott Aljakszadr Dugin lányával.

2023. 10. 24. 16:29
DUGIN, Alekszandr
Moszkva, 2022. augusztus 23. Alekszandr Dugin orosz ideológus a meggyilkolt lánya, Darja Dugina újságíró, filozófus ravatalán a moszkvai Osztankinói tévétoronyban 2022. augusztus 23-án. A 29 éves újságírónõvel pokolgépes merénylet végzett augusztus 20-án. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az ukrán állampolgárságú Natalja Vovkot gyanúsította meg Dugina meggyilkolásával. MTI/EPA/Makszim Sipenkov Fotó: Makszim Sipenkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egy évvel Darja Dugina halála után sem került pont az ügy végére: Vlagyimir Putyin orosz elnök fő ideológusaként számontartott Aljakszadr Dugin lánya 2022. augusztus 20-án, 29 évesen vesztette életét, miután autójára robbanószerkezetet szereltek, majd a távolból felrobbantották. Az elmúlt időszakban Oroszország az ukránokat, Ukrajna pedig az oroszokat gyanúsította a merénylettel.

A The Washington Post amerikai napilap azonban arról cikkezett a napokban, hogy a támadás mögött az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) áll.

A lap értesülései szerint a robbanószerkezetet egy kisállathordozóban sikerült az autóba juttatni. A célpont eredetileg Dugin lett volna, ám végül egy másik autóba szállt be. A The Washington Post azt írta, az SZBU az ukrán hírszerzéssel együtt több tucat orosz tisztviselő ellen végrehajtott merényletért felelős: ukránok végezhettek egy parkban kocogó orosz tengeralattjáró-parancsokkal, valamint idén tavasszal Vladlen Tatarszkij orosz katonai bloggerrel is.

A lap rámutatott: az ukránoknak mindez nem sikerült volna egyedül, az elit ügynököket az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) segítségével képezték ki, noha a merényletekben az amerikai fél már nem vett részt.

2015 óta ugyanis Washington több tíz millió dollárt fektetett az ukrán hírszerző szolgálatokba, és a CIA támogatásával az SZBU gyakorlatilag a semmiből épült újjá – erről már az amerikai hírszerzés egyik ügynöke beszélt a The Washington Postnak. Az elmúlt években Ukrajnában, valamint az Egyesült Államokban is temérdek képzésnek vetették alá az ukrán ügynököket, továbbá a kelet-európai ország amerikai pénzből új hírszerzési épületeket is kapott, attól tartva, hogy a régiekben megtalálhatók még az orosz hírszerzés nyomai. Kialakítottak továbbá egy külön egységet Oroszországra szakosodva, emellett Kijev számos új, a biztonsági kommunikációs és a lehallgatást segítő felszerelést is kapott.

A The Washington Post szerint a CIA és az Ukrajna közötti együttműködés olyan mértékben fejlődött az elmúlt években, amely a Krím félsziget 2014-es annektálása előtt elképzelhetetlen volt.

Ukrajna halálos műveletei azonban az amerikaiakban is aggodalmat keltettek, és megnehezítették az együttműködést. Biztonsági tisztviselők szerint sem az ukrán titkosszolgálat, sem a hírszerzés nem hajt végre műveletet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hallgatólagos vagy másfajta engedélye nélkül. Kritikusok szerint Ukajna nem jó irányba halad, ugyanis a gyilkosságok és például a Moszkva ellen indított dróntámadások nem segíti sem az Oroszországgal fennálló konfliktus rendezését, sem a NATO-hoz, vagy az Európai Unióhoz való csatlakozást.

Az ügyet egyébként Marija Zaharova is kommentálta a Moszkva 24 orosz hírcsatornának. Az orosz külügyi szóvivő arról beszélt, hogy az amerikai média jelentései arról, hogy a CIA részt vesz Kijev Oroszország elleni támadásainak előkészítésében a közelgő amerikai választások része: ezáltal ugyanis az adminisztrációról leveszi Washington a felelősséget.

Borítókép: Alekszandr Dugin orosz ideológus a meggyilkolt lánya, Darja Dugina újságíró, filozófus ravatalánál a moszkvai Osztankinói tévétoronyban 2022. augusztus 23-án (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.