Azbej Tristan: Ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon

Az államtitkár közlése szerint a keresztények helyzete különösen Nyugat-Afrikában nehéz a terrorszervezetek miatt.

Forrás: MTI2023. 10. 31. 6:02
AZBEJ Tristan
Budapest, 2020. szeptember 3. Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelõs államtitkára beszédet mond a Hungary Helps program és partnerszervezetei munkatársainak tartott, a válságövezeti szolgálatra felkészítõ, úgynevezett Veszélyes környezet tudatosság tanfolyam okleveleinek átadásán a Miniszterelnökség Naphegy téri épületében 2020. szeptember 3-án. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség egyhetes tanfolyamát tizenegyen, köztük Azbej Tristan végezte el. A 2017-ben indult, eddig tíz alkalommal megtartott tanfolyam célja, hogy a diplomatákat és a civil szervezetek munkatársait felkészítse azokra a veszélyhelyzetekre, amelyekkel válságövezetekben találkozhatnak. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Korunkban a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása − mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára az üldöztetésnek kitett keresztények helyzetét bemutató, Kereszt-tűzben című kiállítás hétfői londoni megnyitóján. Azbej Tristan a rendezvény helyszínén, a Londoni Magyar Házban a közmédiának nyilatkozva úgy fogalmazott: 

a minden más emberi jogra, a toleranciára oly büszke nyugati világ nem hajlandó tudomást venni több mint 300 millió ember szenvedéséről, üldöztetéséről, jogfosztottságáról.

Magyarország humanitárius alapon és értékelvű választás alapján ezt nem fogadja el, ezért indította el a magyar kormány 2017 elején a Hungary Helps (Magyarország segít) címmel meghirdetett programot. Ez Magyarország nemzetközi segítségnyújtási programja, amelynek célja nem kizárólagosan, de kiemelten az üldözött keresztények megsegítése − mondta a londoni kiállítás megnyitóján az államtitkár. Azbej Tristan hangsúlyozta: a magyar emberek segítsége a program indulása óta több másfél millió olyan emberhez jutott el, akiket a Közel-Keleten, Ázsiában, Afrikában, a Száhel-övezetben a hitük miatt üldöznek terrorszervezetek vagy szélsőséges mozgalmak.

Ez fontos üzenet, a szolidaritás üzenete, célja ugyanakkor az is, hogy hasson a nyugati világ lelkiismeretére, felhívás arra, hogy fel kell lépni az ártatlanul szenvedő üldözöttek érdekében

− mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Hozzátette: mindez egyben Magyarország fontos értékválasztása és értéküzenete is egy olyan korban, amikor a nyugati keresztény civilizáció megtagadja saját kulturális gyökereit, amikor megpróbálnak aláásni mindent, ami a keresztény társadalmi tanításból fakad. Azbej Tristan elmondta: a Kereszt-tűzben kiállítás anyagát a Nemzeti Múzeum kurátorainak közreműködésével állították össze, gondosan ügyelve arra, hogy az anyag az emberi sorsokat, a keresztény közösségek jelenét és történetét is bemutassa a látogatóknak, ugyanakkor ne legyen szenvelgő vagy hatásvadász. Az államtitkár szerint amikor a Hungary Helps program elindult, első célja az volt, hogy humanitárius választ adjon az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet által a keresztények ellen elkövetett bűncselekményekre, atrocitásokra.

A Közel-Keleten még mindig nagyon nehéz a keresztények helyzete, de a keresztényüldözés elsősorban Nyugat-Afrikában ölt gyilkos, emberéleteket követelő formát, itt ugyanis az Iszlám Állam helyi szerveződései és más dzsihadista csoportok üldözik a keresztényeket − mondta Azbej Tristan.

Hangsúlyozta: egyedül Nigériában évente háromezer keresztény ember esik e támadások áldozatául, éppen ezért a Hungary Helps program most már a nyugat-afrikai térségre összpontosítja segítségnyújtó tevékenységét.

Borítókép: Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.