Hamisítják a fogyókúrára használt injekciót, európai országokat is érint a csalás

A tagállami gyógyszerhatóságok és az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, EMA) tájékoztatása szerint Európa több országában hamisított Ozempic injekciók kerültek a legális gyógyszerellátási láncba. A rendelkezésre álló információk szerint Magyarország nem érintett – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szerdán az MTI-vel.

Forrás: MTI2023. 10. 18. 19:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érintett tagállamokban tart a kivizsgálás a hamisított Ozempic injekciók ügyében. A hamisított gyógyszerek csomagolása német nyelvű, és a dobozban az eredeti gyógyszer helyett átcímkézett inzulinadagoló toll található, amely külalakjában nem hasonlít az eredeti gyógyszerre – írták.

Az eddig azonosított hamisított gyógyszereket az érintett gyógyszer-nagykereskedők készletében zárolták, és nincs arra utaló információ, hogy a gyógyszertárak bárhol hamisított gyógyszert adtak volna ki a betegeknek, ugyanakkor nem lehet kizárni további hamisítványok felbukkanását – tették hozzá, tudatva, hogy az NNGYK az esetről tájékoztatta a gyógyszertárakat, és felhívta figyelmüket a szükséges intézkedések megtételére.

Az NNGYK arra kéri a lakosságot, hogy a szokásostól eltérő kinézetű Ozempic készítményeket ne használják, kétség esetén kérjék gyógyszerész segítségét.

Emellett azt is kérik, hogy kizárólag legális forrásból vásároljanak gyógyszert, és gyógyszereket érintő kérdésekben forduljanak a gyógyszerészekhez.

Az Ozempic túl magas vércukorszint esetén segít a szervezetnek a vércukorszint csökkentésében, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek kezelésére való, amikor a diéta és a fizikai aktivitás önmagában nem elegendő.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére ajánlott gyógyszer néhány hónapja hiánycikké vált világszerte, mert egyre többen használták fogyókúrás eszközként. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet arra figyelmeztetett az akkori eset kapcsán, hogy 

senki ne használja ok nélkül a készítményt, mert ezzel veszélyeztetik a valóban beteg emberek terápiáját.

 

Nemzetközi trenddé vált az Ozempic fogyasztószerkénti használata

A szer használata nemzetközi trend formájában terjed már hónapok óta. Több olyan videó is megjelent a TikTokon, amelyekben a videót feltöltő személy injekcióval a kezében, több tíz kilogramm felesleggel pózol, majd azt is megmutatja, hogyan és hova kell beadni a készítményt. A folytatásban pedig már az látható, hogy elégedetten mutatják meg, mennyit fogytak, amit állításuk szerint a gyógyszernek köszönhettek.

Több ezer ilyen és ehhez fogható felvétel kering azóta is a videómegosztó oldalakon, köztük olyanok is vannak, akik nem titkolják, nem a diabétesz kezelésére használják az Ozempic nevű gyógyszert, és nem életmódváltás vagy rendszeres sport áll a radikális változásuk mögött.

 Az Ozempic hashtag közel négyszázmillió megtekintésnél jár, és ez a szám folyamatosan növekszik. A Face­bookon pedig több tízezer követőjük van a szer fogyasztó hatásával foglalkozó csoportoknak.

Ezt a gyógyszert azonban nem fogyasztó hatású terméknek szánta a gyártó, hanem a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.