Ozempic: hazánkban is tarol a fogyást segítő gyógyszer, 25 ezer dobozt adnak el havonta

Hazánkban is tarol az Ozempic, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint havonta több mint 25 ezer dobozt adnak el a cukorbetegeknek szánt gyógyszerből. A készítményt gyártó dán cégről, a Novo Nordiskről nemrég derült ki, több mint 21 millió fontot költött Nagy-Britanniában arra, hogy kedvezően befolyásolja a szakemberek véleményét egy másik, fogyáshoz használt termék kapcsán.

2023. 03. 13. 16:32
null
FRANCE-HEALTH-TIKTOK-OZEMPIC Fotó: JOEL SAGET
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Év elején a hírek arról szóltak, világszerte hiánycikké vált az egyik 2-es típusú cukorbetegség kezelésére ajánlott Ozempic gyógyszer, amelyet egyre többen használnak fogyókúrás eszközként. Néhány napja pedig kiderült, nem véletlenül lett ennyire népszerű, a készítményt gyártó dán vállalat ugyanis több mint 21 millió fontot költött Nagy-Britanniában, hogy kedvezően befolyásolja a szakemberek és egészségügyi szervezetek véleményét. A Guardian az Observer tényfeltáró cikke alapján azt írta, a cég 2019 óta 3500 esetben adott pénzt adományok, eseményszponzorációk, ösztöndíjak és egyéb díjak formájában elhízás elleni szervezeteknek, orvosi kollégiumoknak, háziorvosoknak, egészségügyi oktatóknak és egyetemeknek. Az angol gyógyszerészeti szervezet vizsgálata szerint a Novo Nordisk egy másik fogyasztószerrel összefüggésben hétszer is megsértette az iparági etikai kódexet burkolt reklámozás miatt. A vállalat viszont úgy véli, nem történt jogsértés, és sosem vétett szándékosan az etikai és jogi normák ellen. A juttatásban részesülő felek pedig azzal védekeznek, hogy a véleményüket nem befolyásolták az anyagi előnyök.

A diabétesz kezelésére szánt gyógyszer hazánkban is igen népszerű,  a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint egy évvel ezelőtt közel 23 ezer dobozt, míg idén januárban több mint 25 ezer doboz Ozempic-et vásároltak. 

A Novo Nordisk gyógyszerében egy úgynevezett szemaglutid nevű hormon található, amely a szervezetben lassítja a gyomor kiürülését, szabályozza az inzulintermelést, és teltségérzést keltve csökkenti az étvágyat. A vállalat termékének népszerűségét növelik a közösségi média felületei is, ahol hosszú hónapok óta pörögnek azok a bejegyzések, történetek és videók, amelyek az Ozempic kedvező hatásairól szólnak. A TikTok videómegosztó oldalon több ezer videót találunk olyanokról, akik nem titkolják, hogy nem a diabétesz kezelésére használják a gyógyszert, és nem a rendszeres sport, vagy az életmódváltás áll a radikális változásuk mögött. De találunk számos oktatóvideót is, amely megmutatja, hogyan és hova kell beadni a készítményt.

A szakemberek azonban óvatosságra intenek, hiszen a gyógyszer mellékhatásairól szóló ismereteink egyelőre nem túl részletesek, hiszen a készítmény alig néhány éve került a piacra. A beszámolók szerint a rövid távú mellékhatások között hányás, hasmenés szerepelnek, ám a gyógyszer használóinak többségét ez nem tántorítja el. A szer hosszú távú alkalmazásáról, indokolatlan szedéséről és annak hatásáról egyelőre nem sokat tudunk. Egyes kutatások és állatkísérletek szerint, a szemaglutid növelheti egy ritka hasnyálmirigy-gyulladás vagy a pajzsmirigyrák kockázatát, az embereken végzett vizsgálatok ezt azonban nem erősítették meg.
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.