Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lengyel választás: tíz százalék feletti feldolgozottságnál nagy előny Kaczynskiéknál

Jelentős eltérés mutatkozik az első exit pollhoz képest.

2023. 10. 16. 7:39
KACZYNSKI, Jaroslaw
Varsó, 2023. október 15. Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke szól támogatóihoz, a háttérben Mateusz Morawiecki miniszterelnök (b) a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én. A szavazók kikérdezésén alapuló közvélemány-kutatások szerint a PiS a voksok 36,8 százalékának megszerzésével gyõzött. MTI/AP/Czarek Sokolowski Fotó: Czarek Sokolowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szavazatok 11,21 százalékos feldolgozottságánál a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt 40,41 százalékkal az első helyen áll – derült ki a lengyel választási bizottság legfrissebb adataiból. A második helyen a Donald Tusk vezette Polgári Koalíció (KO) választási szövetség áll 26,21 százalékkal, őket követi a Lengyelország 2050 és a Lengyel Néppárt (PSL) koalíciója, a Harmadik Út közel 14 százalékkal. A Baloldal (Lewica) jelenleg 8,2, a nemzeti-libertárius Konföderáció 7,4 százalékon áll.

Az első exit poll szerint a szavazatok 36,8 százalékával a Jog és Igazságosság (PiS) végzett az első helyen. A Polgári Koalíció (KO) – a Donald Tusk Polgári Platform pártja által vezetett választási szövetség – második helyen futott be 31,6 százalékkal, őket követte a Lengyel Néppárt (PSL) és a Lengyelország 2050 szövetsége, a Harmadik Út 13 százalékkal. A Baloldal (Lewica) 8,6 százalékot kapott, míg az ötödik a PiS-től jobbra álló Konföderáció lett 6,2 százalékkal. 

Az első mandátumbecslések szerint annak ellenére, hogy a PiS végzett az első helyen, a kormányalakítás veszélybe kerülhet, hiszen ehhez 231 mandátumra lenne szüksége a jobboldali erőknek, a Konföderáció gyenge szereplése miatt azonban ez egyelőre úgy tűnik, nem lesz meg. 

Eszerint a választás legnagyobb nyertese a Harmadik Út, amely szakértők szerint a PiS-től tudta elcsábítani a centrista szavazókat. Elemzők véleménye alapján a kormánypárt hibát követett el a kampányban, ugyanis szinte kizárólag a saját szavazóit szólította meg.

 

Minimális eltérés az exit pollhoz képest

Nyolc óra környékén kihirdette az Ipsos közvélemény-kutató a late poll eredményeket, melyek minimálisan térnek el a tegnap este 9 órakor közölt exit polltól. Eszerint a PiS 36,6 százalékkal első, őket követi a KO 31 százalékkal. Valamennyit javított a centrista-jobbközép Harmadik Út, a szavazatok 13,5 százalékát kaphatta, őket követi a Baloldal 8,6, a Konföderáció pedig 6,4 százalékkal.

A mandátumok száma alapján ez azt jelenti, hogy a lengyel kormánypárt a Konföderációval koalícióra lépve sem lesz képes kormányt alakítani.

A PiS-nek a late poll szerint 197 képviselői helye, míg a Konföderációnak 14 lenne. A többségi kormány megalakításához. 231 mandátumra van szükség. A KO 161, a Harmadik Út 57, a Baloldal pedig 30 mandátumot kapna jelen helyzetben, ezzel az ellenzéki szövetség könnyedén kormányt tud alakítani.

A lengyel választásokat a Magyar Nemzet Varsóban követi élőben a Wacław Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet által szervezett út keretében.

Borítókép: Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság pártjának (PiS) elnöke szól támogatóihoz, a háttérben Mateusz Morawiecki miniszterelnök (b) a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.