időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Még több támogatást adna Ukrajnának a volt brit védelmi miniszter

Gábor Márton
2023.10.02. 21:51 2023.10.02. 22:03
Még több támogatást adna Ukrajnának a volt brit védelmi miniszter

Ben Wallace volt védelmi miniszter, jelenlegi konzervatív képviselő elárulta, nemrég arra ösztönözte Rishi Sunak miniszterelnököt, hogy több mint kétmilliárd fonttal, csaknem 50 százalékkal, növelje az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást.

A konzervatív politikus a támogatások növelésével kapcsolatban azt mondta, hogy az extra nyugati fegyverekkel Kijev véget vethet az Oroszország elleni harcnak és kiűzheti a megszállókat.

Boris Johnson korábbi szövetségese, Wallace augusztusban lemondott a védelmi miniszteri posztról, miután bejelentette, hogy nem indul a következő parlamenti választásokon.

Lehetőségünk van arra, hogy segítsünk befejezni ezt. Az orosz hadsereg megroppan. Meg kell adnunk Ukrajnának a szükséges támogatást, hogy végigvigye ezt a háborút. Mielőtt távoztam hivatalomból, arra kértem a miniszterelnököt, hogy az Ukrajnának idén felajánlott 2,3 milliárd fontot egészítse ki vagy növelje.

– állítja a konzervatív politikus, aki sürgette Nagy-Britanniát, hogy segítsen Ukrajnának fenntartani a lendületét az ellentámadásban, amihez több lőszerre, valamint vihar-árnyékrakétákra és más nagy hatótávolságú fegyverekre lesz szükség a politikus szerint.

Wallace szerint azzal, hogy Kijev csapatai nyomulnak előre az erősen aláaknázott orosz védelemmel szemben. A politikus szerint emellett lehetséges, hogy a 2022 februárja óta dúló konfliktus következő szakasza a Krímért fog dúlni. 

A tisztviselők szerint Nagy-Britannia továbbra is elkötelezett amellett, hogy Kijevet nagy hatótávolságú precíziós csapásmérő fegyverekkel, tüzérséggel, légvédelemmel és páncélozott járművekkel lássa el, ugyanakkor kapcsolatot tart fenn Zelenszkij kormányával a további fegyverekre vonatkozó kéréseikről.

Az Ukrajnának küldendő további pénzek folyósítására vonatkozó felhívás azok után hangzott el, hogy Nyugaton egyre nagyobb a vita arról, milyen mértékű támogatást kell továbbra is nyújtani a háborúban álló országnak.

Az Egyesült Államokban nemrég a republikánusok megakadályozták, hogy Amerika még több segélyt küldjenek a kelet-európai országnak, Joe Biden demokrata elnök pedig arra szólította fel a politikusokat, hogy hagyják abba a játszadozást a Kreml agressziójával kapcsolatban.

Mindeközben egy másik repedés is megjelent az Ukrajnát minden eszközzel támogatni kívánó országok pajzsán, ugyanis Szlovákiában Robert Fico volt miniszterelnök nyerte meg az előre hozott parlamenti választásokat. A politikus megfogadta, hogy felfüggeszti az Ukrajnának nyújtandó támogatások folyósítását. 

Borítókép: Ukrán katonák az orosz katonákat megadásra felszólító röplapokat tartalmazó lövedékeket lőnek Grad rakéta-sorozatvetővel az orosz állásokra a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut térségében (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Háború Ukrajnában

Már alig tud katonákat mozgósítani Ukrajna

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.