Washington beáldozta Ukrajnát a kormányzati leállás elkerülése érdekében

Az Oroszország és Ukrajna közötti háború elmélyülésével nehezebb elnyerni a kongresszusban az ukrajnai segítség jóváhagyását.

2023. 10. 01. 8:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre megmenekült az amerikai kormányzat: a szombati kongresszusi szavazások eredményeképp november közepéig még biztos a kormányzati szervek, ügynökségek finanszírozása. Ugyanakkor Ukrajna támogatása egyre bizonytalanabb. A  képviselőházban történt szavazás rámutat a lehetséges problémákra. A republikánusok csaknem fele megszavazta, hogy 300 millió dollárt vonjanak le a védelmi kiadásokból. Ezt a pénzt az ukrán katonák kiképzésére és fegyverek vásárlására szánták. Mint az MTI is megírta, az amerikai kongresszus néhány órával a határidő lejárta előtt szombaton késő este elfogadta az átmeneti költségvetést, amivel elkerülhetővé válik a kormányzati intézmények részleges leállása. A törvényhozás republikánus többségű alsóháza, a képviselőház washingtoni idő szerint kora délután szavazta meg 335:91 arányban a kormányzati intézmények működéséhez és az alkalmazottak – közöttük a rendvédelmi dolgozók – fizetésének folyósításához szükséges átmeneti jogszabályt, ami 45 napra szól. Az alsóház után a szenátus elé került a törvény, amely 88:9 arányban fogadta azt el.

Az átmeneti büdzsé azért vált szükségessé, mert a pénzügyi év szeptember 30-án lezárult, és a következő 12 hónapra egyelőre nincs végleges költségvetése az amerikai szövetségi kormánynak.

A költségvetést a republikánus képviselőházi tagok egy része elutasította, így a szükséges többség a demokraták jelentős részének átszavazásával jöhetett létre. 

A The Independent brit napilap beszámolója szerint szombaton a Kevin McCarthy képviselőházi elnök által előterjesztett, majd megszavazott törvényből kimaradt a további ukrajnai segély, ezzel pedig bezárta az ajtót a szenátusi csomag előtt, amely hatmilliárd dollárt juttatott volna Ukrajnába.

A képviselőház és a szenátus is elsöprő többséggel jóváhagyta a felfüggesztő intézkedést, és mindkét párt tagjai lemondtak az Ukrajnának nyújtott megnövelt segélyekről, így sikerült elkerülni a költséges kormányleállást.

„Kijev szövetségesei a képviselőházban inkább az Ukrajnának nyújtandó támogatást lökték a busz alá, minthogy megkockáztassák a költségvetés visszautasítását” – írta a Facebookon a döntéssel kapcsolatban Robert C. Castel. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: 

Attól a pillanattól, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy nem az ukrán fronton fogja a Nyugat megnyerni a második hidegháborút, Ukrajna geopolitikai nagy játszmából és morális keresztes hadjáratból egy sima, mezei politikai kérdéssé degradálódott.

 

Az Egyesült Államok eddig négy támogatási kört hagyott jóvá Ukrajnának az orosz invázióra válaszul, összesen mintegy 113 milliárd dollár értékben. Joe Biden elnök augusztusban felszólította a kongresszust, hogy biztosítson további 24 milliárd dollárt.

A kongresszus legutóbbi lépései viszont azt jelzik, hogy meginoghat az Egyesült Államok támogatása Ukrajnának az Oroszország elleni harcában. Az ukrán finanszírozás kizárására alig több mint egy héttel azután került sor, hogy a képviselők találkoztak Volodimir Zelenszkijjel. Az ukrán elnök arról akarta biztosítani a képviselőket, hogy hadserege megnyeri a háborút, de hangsúlyozta, hogy a további segélyek elengedhetetlenek a harc folytatásához.

A szenátus többségi vezetője a látogatás után Zelenszkij üzenetét egy mondatban foglalta össze a szenátussal folytatott találkozóján

Ha nem kapjuk meg a segélyt, elveszítjük a háborút

– mondta  Chuck Schumer.

 

McCarthy a kormányzati finanszírozásról szóló szavazás után ugyanakkor nem volt hajlandó megmondani, hogy a következő hetekben képviselőházi szavazásra bocsátja-e az ukrajnai segélyt.

A szenátusban Schumer és Mitch McConnell, a szenátusi republikánus csoport vezetője is ígéretet tett arra, hogy gyorsan haladnak a Fehér Ház teljes kérésének teljesítése érdekében, de egyértelmű volt, hogy a cél egyre nehezebb lesz, mivel több rangos szenátor kérdőjelezte meg a segélyt, vagy követelte, hogy azt a bevándorlási politikához kapcsolják, amely elősegítené a déli határ védelmét. Rick Scott floridai republikánus szenátor azt mondta, hogy a kongresszusnak „egyeztetnie kell az amerikai közvéleménnyel”. 

Az én államomban az emberek segítőkészek akarnak lenni Ukrajnával, de az amerikaiaknak is segíteni akarnak

– mondta Scott.

A demokraták ugyanakkor csalódottak voltak az ukrán finanszírozás hiánya miatt, de kifejezték eltökéltségüket, hogy megszerzik a segélyt a háború sújtotta országnak. 

Nem fogjuk abbahagyni a harcot az Ukrajna számára nyújtott több gazdasági és biztonsági segítségért

– mondta Schumer a törvénytervezet elfogadása után.

A szombati szavazás előtt a Pentagon illetékesei aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Ukrajna nem kap többletfinanszírozást. A kongresszusi vezetőknek írt pénteki levelében Michael McCord, a védelmi miniszter helyettese azt írta, hogy a minisztérium szinte minden rendelkezésre álló biztonsági segítséget kimerített.

További finanszírozás nélkül most el kellene halasztanunk vagy korlátoznunk kellene a segítségnyújtást, beleértve a légvédelmet és a lőszert is, amelyek kritikusak és sürgősek most, amikor Oroszország téli offenzívára készül, és folytatja az ukrán városok bombázását

– mondta McCord.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij amerikai látogatásán (Forrás: X/Chuck Schumer)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.