Elképesztő fordulat: Robert Fico pártja nyerte a szlovák választásokat

Az eredmények közel százszázalékos feldolgozottságánál biztosra kijelenthető: Robert Fico pártja, a Smer nyerte meg a választásokat. Peter Pellegrini korábbi kormányfő Hlas formációja királycsináló lehet, a progresszívek pedig nagyot buktak az első exit pollhoz képest. A felvidéki magyarok, akárcsak három évvel ezelőtt, most is képviselet nélkül maradtak a pozsonyi nemzetgyűlésben, a Szövetség nem jutott be a parlamentbe. Brüsszelben valószínűleg nagyon nem örülnek annak, amit a hétvégén láttak Szlovákiában.

Forrás: MTI, Új Szó2023. 10. 01. 5:59
FICO, Robert
Pozsony, 2023. szeptember 30. Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetõje érkezik a párt pozsonyi székházában rendezett eredményváróra 2023. szeptember 30-án, a szlovák parlamenti választások napján. MTI/AP/Darko Bandic Fotó: Darko Bandic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Fico pártja az Irány (Smer–SD) a megszerzett voksok 22,9 százalékával nyerte az előre hozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 99,98 százalékos feldolgozottságánál

Az aktuális feldolgozottság mellett a Szövetség eredménye 4,4 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.

A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 17,9 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas–SD) szerezte meg 14,7 százalékos eredményt produkálva. Az eddig nyilvánosságra hozott részeredmények szerint összesen hét párt jut majd az új pozsonyi törvényhozásba.

A szlovák választások eredményei.

A 99,98 százalékos feldolgozottság melletti részeredmények szerint bejut még a pozsonyi parlamentbe az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (9 százalékkal), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 6,8 százalékkal, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 6,3 százalékkal, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,6 százalékkal.

A választási részvételi arány előzetes adatok szerint országosan 68,5 százalékon alakult, ami némileg magasabb szám, mint amilyet a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon mértek.

A csaknem végleges eredményekre a nyertes Irány egyelőre érdemben nem reagált, a párt vezető képviselői a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek azt nyilatkozták: reagálni csak a hivatalos végeredményekre fognak, amelyeket vasárnap délben jelentenek be.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke későbbre ígért megszólalást.

Mózes Szabolcs, a párt alelnöke annyit mondott, hogy az érdemi reagálásra az eredmények részleteinek ismeretében kerítenek majd sort. Megjegyezte: az eredmény akár az etnikai alapú politizálás végét is jelentheti.

 

Hátrányból fordítottak Ficóék

A szombat késő este közölt első exit poll még más eredményt mutatott. Eszerint a PS végzett az első helyen 23,5 százalékkal, még a Fico által vezetett Smer lett a második 21,9 százalékkal.

A Szövetség felvidéki magyar párt ehhez képest egy tized százalékpontot tudott javítani, azonban ez még így sem elegendő a parlamenti küszöb átlépéséhez. Az első eredményekhez képest fontos változás még, hogy a Republika (Köztársaság) párt nem jutott be a nemzetgyűlésbe.

Ami az eddigi eredményekből látszik, hogy Peter Pellegrini és pártja, a Hlas lehet a királycsináló.

A mostani eredmények ugyanis még korántsem jelentik azt, hogy Ficóék kormányt is tudnak alakítani, habár nekik van rá a legnagyobb esélyük. 

Egy Smer–Hlas–SNS-koalíció a 150 fős parlamentben 81 helyet tudna magának, amely már elegendő a kabinet megalakításához. 

Ezzel szemben a liberális PS vezette koalíció csak úgy jöhetne létre, ha további három párt szállna be a progresszívek mellé: a Hlas, az KDH és a SaS.

 

Pellegrini tudja, hogy rajta múlik minden

A koalíciós tárgyalások irányáról a párt elnöksége egyhangú szavazással dönt majd – fogalmazott Peter Pellegrini. A korábbi kormányfő gratulált a Smernek és Robert Ficónak, ugyanakkor kiemelte: a következő kormányban nem kellene két volt miniszterelnöknek ülnie – utalt Ficóra. 

Ez nem optimális megoldás, de ez nem azt jelenti, hogy nem jöhet létre ilyen koalíció, mert én mindig is személyekről beszéltem

− magyarázta Pellegrini az Új Szó szlovákiai magyar hírportál szerint. 

 

Brüsszelben nem örülhetnek

Az európai liberálisok valószínűleg nagyon nem örülnek Robert Fico győzelmének. A politikus a kampányban többször is hangsúlyozta, megválasztása esetén Szlovákia egy lőszerrel sem küld többet Ukrajnának, teljesen leállítják a fegyverszállításokat. Emellett Fico a migráció terén is keményebb fellépést szorgalmaz, ezen a két területen tehát Magyarország új szövetségest nyerhet. 

A lengyelek az elmúlt hetekben változtattak hasonlóan az Ukrajna-politikájukon, így Csehország kivételével a V4-ek között egyetértés születhet mind Ukrajna, mind a migráció terén. 

Ezt pedig Brüsszel egyáltalán nem akarja. 

Borítókép: Robert Fico, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházában rendezett eredményváróra 2023. szeptember 30-án, a szlovák parlamenti választások napján (Fotó: MTI/AP/Darko Bandic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.