Megdöbbentő képsorok Ukrajnából – hatalmasak lehetnek a veszteségek az ukrán fronton

Az ukrán temetőkben megjelentek a végeláthatatlan katonaparcellák.

2023. 10. 27. 20:04
null
Ukrajna, 2023. március 17. Jurij, egy ukrán katona egységének az orosz erõk által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmut térségében lévõ állásában 2023. március 17-én. MTI/EPA/Maria Senovilla Fotó: Maria Senovilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint másfél éve tart a mészárlás Ukrajnában. Az országban a hadiállapot miatt (is) működő cenzúra megtiltja, a propagandagépezet pedig meg sem kísérli bevallani a valódi veszteségeket. Azok ugyanis a hivatalos álláspont szerint nincsenek. 

A temetőkben viszont mégis gomba módra szaporodnak az új hadisírok, melyeket nem nehéz megkülönböztetni a civil nyughelyektől, ugyanis minden fejfa mellé ukrán zászló van leszúrva. 

Ilyen zászlóerdővel beborított sírkert Ukrajna minden nagyvárosában található, és szinte alig van már olyan település vagy község is az országban, amelynek ne lenne saját elesett katonája. 

Míg a központi médiumok háborús propagandája másfél éve megállás nélkül csakis a hamarosan eljövő, dicső győzelmet hirdeti, addig az emberek többsége már kizárólag egymásnak és az alternatív (főleg Telegram-) csatornáknak hisz. 

Ezeken jelennek meg azok a felvételek is, melyek a végeláthatatlan katonatemetőkről készülnek.

Koporsót kötnek az autó után? 

Közben a Telegramon napvilág látott egy olyan felvétel is, amelyen az ott elhangzottak alapján feltételezhetően egy elesett katona holttestét hozzák ki a frontvonalról a bajtársai. A videó linkjén az a felirat olvasható, hogy „az elesett ukrán katonák kivitelének körülményei”. A megdöbbentő képsorokon azt láthatjuk, amint egy törött koporsónak látszó tárgyat húz maga után egy katonai személyszállító gépjármű a sárban, miközben a videót készítő férfi és a sofőr Zelenszkij elnöknek és a felső vezetésnek üzen:

Videós: 

Elnök úr! Hadseregparancsnok úr! Magának, b…ssza meg, nem szégyen, hogy így kell kihoznunk a halottainkat? Az összes lóvét lenyúlták már, maguk bele is verik ebbe az egész helyzetbe!

Sofőr: „Már Reznyikov hadügyminiszter is mindent ellopott, a következő is el fog mindent csórni. Mocskos óvszerek mind!”

Félmillió ukrán áldozat?

Bár az állam elhallgatja, de a komoly ukrajnai szakértők véleménye szerint az ukrán katonaáldozatok száma már elérheti a félmilliót is. Ellenkező esetben nem lenne szükség a mozgósítás folyamatos szigorítására és a hadkötelesek nyílt utcáról történő elrablására, mint ahogy az a legutóbb Ternopolban történt. 

Eközben az állami propaganda a mozgósítást erősítendő olyan szintet lépett, mely arra enged következtetni, hogy a hadsereg veszteségei gigantikusak lehetnek. Elkezdték ugyanis reklámozni a hadsereget a nőknek. Az egyik ilyen videóban például ez áll:

Az igazi nőnek jónak kell lennie az ágyban, háziasnak a konyhában, és honvédőnek a fronton! Csatlakozz az Ukrán Fegyveres Erőkhöz!

Volt elnöki főtanácsadó: azonnal fejezzétek be a háborút!

Az országban népszerűnek számító Oleg Szoszkin, aki Leonyid Kucsma egykori ukrán elnök főtanácsadója volt, már több alkalommal kijelentette, hogy a veszteségek több százezresek. 

Szerdai megnyilvánulásában Szoszkin már arra szólította fel a kijevi vezetést, hogy az azonnal fejezze be a háborút. Mint fogalmaz:

„Szedjétek össze a polgármestereket, a különböző szintű képviselőket, kössetek koalíciót „A BÉKÉÉRT” címszó alatt. És kész! Ellenkező esetben megszűnünk létezni. Meg lesz semmisítve a hadseregünk, összeomlik a front, minden városunk el lesz foglalva, és magukat mind megsemmisítik. Értsenek meg egy dolgot, még mindig van esély. Kész, újévre, karácsonyra békének kell lennie! Ha ideiglenes béke, az sem vészes normális esetben. Igaz, hogy a területeink 14 százalékát egyelőre elvesztettük, de ez ideiglenes. És csak 14 százalék! És nem több.”

Amennyiben még többet elvesztünk, akkor ezért ki fog felelni? Zelenszkijnek, meggyőződésem, már készen áll az indulásra a helikoptere: ő azonnal bepakolja a családját, elhúznak és kész! Jermakot (az elnöki hivatal vezetőjét – a szerk.) magával viszi, és a többieknek is lesz ideje elmenekülni. És maguk hova menekülnek majd? Hova menekülnek?

– tette fel a kérdést az egykori főtanácsadó. 

Borítókép: Jurij, egy ukrán katona egységének az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmut térségében lévő állásában 2023. március 17-én (Fotó: MTI/EPA/Maria Senovilla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.