Megnyílt a segélyszállítmányok előtt a rafahi ellenőrzőpont + videó

Az Egyiptom és a Gázai övezet határán fekvő település az egyetlen belépési pont, amelyet Izrael nem ellenőriz.

Forrás: MTI2023. 10. 21. 11:49
null
Rafah, 2023. október 17. Izraeli légitámadásban összedõlt ház romjai között keresnek túlélõket palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvõ rafahi menekülttáborban 2023. október 2023. október 17-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol több mint 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 2800 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Fatima Sbair Fotó: Fatima Sbair
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyitották a Gázai övezet és Egyiptom határán lévő rafahi ellenőrzőpontot a humanitárius segélyszállítmányok előtt szombaton. Az egyiptomi állami televízió élőben közvetítette, ahogy a teherautókból álló konvoj átlépi a határt. A teherautók gyógyszereket, gyógyászati berendezéseket és korlátozott mennyiségű élelmiszert szállítanak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy meddig lesz nyitva a határátkelő. A rafahi átkelő az egyetlen belépési pont a Gázai övezetbe, amelyet nem Izrael ellenőriz.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy kétszáz embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma megközelíti a 3800-at, a sebesülteké pedig átlépte a 12 ezret.

Borítókép: Izraeli légitámadásban összedőlt ház romjai között keresnek túlélőket palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő rafahi menekülttáborban 2023. október 17-én (Fotó: MTI/AP/Fatima Sbair)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.