Mindennaposak a francia tanárok elleni fenyegetések

Folyamatosak a támadások és az atrocitások a tanárok ellen Franciaországban, ahol egyre több a vallási alapú fenyegetés.

2023. 10. 26. 21:25
Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Denis Charlet)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztattak egy diákot Franciaországban, mert megfenyegetett egy tanárt. A férfi azt sérelmezte, hogy a tanár a nemrégen egész Franciaországot megrázó tanárgyilkosságról beszélt, ezzel nem értett egyet a gaboni migráns.

A bevándorló azt mondta neki, hogy vigyáznia kell, hogy mutat be dolgokat, mert különben ne csodálkozzon, ha valaki megvárja a kijáratnál. 

 

A két héttel ezelőtti brutális gyilkosságot az iskola egy csecsen származású korábbi diákja követte el. Mohamed Moguskov Allahu Akbart kiabálva késelte halálra a tanárt. 

A húszéves elkövetőt a szélsőséges nézetei miatt már a titkosszolgálat is megfigyelte korábban.

A legfrissebb, arras-i eset egybeesett azzal, hogy a Hamász alapítója október 13-ra a harag napjára hívta a világ összes muszlimját, azt kérve tőlük, hogy mutassák meg dühüket az egész világnak.

Egy héttel a szörnyű tragédia után egy középiskolás diákot tartóztattak le, miután a fiatal azzal fenyegette meg a tanárát, hogy vele is azt fogja tenni, mint ami Arrasban és Brüsszelben történt. 

Pár nappal Arras után pedig Strasbourgban is letartóztattak egy 18 éves férfit, aki feketébe öltözve, az iskola előtt a gyerekeket és a tanárokat szidalmazta, és azt üvöltözte nekik, hogy meg fogja ölni őket. A férfit egyéves börtönbüntetésre ítélték.

Pontissali városában a napokban letartóztattak egy szíriai migránst, aki a város iskolájában tanult korábban, ám nyíltan megfenyegette volt osztálytársait, tanárait, és azt mondta, hogy fel fogja gyújtani az épületet. A férfit letartóztatták, és a családja megerősítette a rendőrséget abban, hogy a férfi megváltozott, szakállat is növesztett, rossz társaságba került. Most előzetesben ül.

A héraulti sérignani Marc Bloch gimnázium egyik tanárát halálosan megfenyegette az ott tanuló egyik 17 éves diák, aki a Snapchatre töltött fel egy képet a tanár nevével és azzal a szöveggel, hogy „Te leszel a következő”. A fiatal a füzeteire az osztálya neve helyett azt írta, hogy al-Kaida.

Idén már többször is megtámadtak tanárokat Franciaországban. Februárban is halálra késeltek egyet, akkor a dél-franciaországi Saint-Jean-de-Luz egyik magániskolájában történt a tragédia. 2022 szeptemberében a normandiai Caenban történt hasonló eset: akkor egy 15 éves gimnazista torkon szúrta az egyik tanárát. 

2020-ban a Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine külvárosban lefejeztek egy középiskolai történelemtanárt, aki a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákjainak.

 Az elkövetőt agyonlőtte a rendőrség, az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot, négy embert őrizetbe vettek.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Denis Charlet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.