Moszkva közvetítene az izraeli–palesztin konfliktusban + videó

Putyin szerint a kudarcos amerikai politika vezetett a közel-keleti helyzet eszkalálódásához.

2023. 10. 13. 13:18
PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyivosztok, 2023. szeptember 12. Vlagyimir Putyin orosz elnök pódiumbeszélgetésen vesz részt a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum második napján, 2023. szeptember 12-én. MTI/AP/Roszkongressz Alapítvány/Vjacseszlav Viktorov Fotó: Vjacseszlav Viktorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország kész közvetítő szerepet vállalni a palesztin–izraeli válság megoldásában – mondta pénteken Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök a Független Államok Közössége Biskekben tartott csúcstalálkozóján hangsúlyozta, hogy békés megoldást kell keresni a konfliktusra, egyszerűen nincs más alternatíva – írja a Tanjug szerb hírügynökség. Az államfő megismételte korábbi álláspontját, miszerint a Közel-Kelet eszkalációja a kudarcos amerikai politika következménye, amely nem vette figyelembe a palesztin nép és mindkét fél érdekeit. Hozzátette: a mostani helyzet tragédia a palesztinok és izraeliek számára is.

Az izraeli eszkaláció nagyszabású tragédia mind az izraeliek, mind a palesztinok számára, és ez az Egyesült Államok elbukott közel-keleti politikájának közvetlen következménye

– mondta Putyin, rámutatva, hogy Izraelt súlyos támadások érik, de a megoldás csak egy független Palesztina létrehozásával lehetséges, Kelet-Jeruzsálem fővárossal, amely békében és harmóniában él együtt Izraellel. Most az a legfontosabb, hogy megállítsuk a vérontást – idézi Putyint a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Putyin a FÁK Vezetői Tanácsának ülésén azt is elmondta, hogy a Független Államok Közösségének vezetőit kizárólag a nemzeti érdekek vezérlik munkájuk során, holott a Nyugat próbál nyomást gyakorolni Moszkva összes partnerére – tudósít a B92 szerb hírportál.

Mi kiválóan megértjük, és ezt is nem szabad titkolni, mert ez nemcsak a FÁK-tagokat érinti, hanem Oroszország összes partnerét, mert megpróbálnak mindenkire nyomást gyakorolni. Megijeszteni, ijesztgetni őket, parancsolni néhányuknak. Mi nagyon jól tudjuk, hogy a FÁK-tagok vezetői olyan emberek, akiket elsősorban nemzeti érdekek vezérelnek

 – mutatott rá az orosz vezető.

Az orosz elnök kiemelte azt is, hogy a fennálló nemzetközi kapcsolatok rendszere visszafordíthatatlan változásokon megy keresztül. Putyin azt is megjegyezte, hogy az „aranymilliárdos” országok objektív okok miatt elveszítik vezető szerepüket, miközben a globális dél országaiban és Ázsiában nő a termelés.

Az orosz elnök beszélt a kanadai parlamentben megtapsolt náci ügyéről is. Úgy fogalmazott: felháborító volt látni azt a szörnyű helyzetet a kanadai parlamentben, amikor mindenki felállva tapsolt az egykori nácinak, a nácizmus katonájának. 

Ez egyszerűen undorító volt

– mondta. 

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, óriási botrányt kavart, hogy nemrég a kanadai parlament Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök jelenlétében vastapssal köszöntött egy 98 éves ukrán náci kollaboránst. Jaroszlav Hunka a második világháborúban egy náci katonai egységben szolgált, és részt vett többek között zsidók tömeges meggyilkolásában.

Vlagyimir Putyin egyébként a Független Államok Közössége vezetőinek csúcstalálkozóján vesz részt Biskekben. Kirgizisztán fővárosában először szűk körben találkoznak a vezetők, majd kibővített formában, delegációk részvételével folytatódik a találkozó.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök pódiumbeszélgetésen vesz részt a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum második napján, 2023. szeptember 12-én (Fotó: MTI/AP/Roszkongressz Alapítvány/Vjacseszlav Viktorov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.