Óriási botrány robbant ki közvetlenül a bolgár helyhatósági választások előtt

A szavazógépek körüli botrány minden órával egyre nagyobb.

2023. 10. 28. 18:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A botrány azért robbant ki, mert a bolgár belügyminisztérium, a nemzetbiztonsági szolgálat pénteki jelentése szerint Mihail Sztoinov, a neoliberális kormány elektronikus kormányzati miniszterhelyettese október 23-án mobiltelefonjával rögzítette a szavazógépek hash-kódjait, és saját adathordozójára töltötte le az információkat, amiről videófelvétel is tanúskodik. 

A központi választási bizottság emiatt úgy döntött, hogy a vasárnapi és a jövő heti második forduló voksolását csak papíralapú szavazással tartják meg. Péntek este azonban a szófiai választási bizottság azzal a saját döntéssel állt elő, hogy náluk mégis lesz gépi szavazás. A jobboldali hírportál, a Pik.bg szombati cikkében azt firtatta, hogy miért nincsenek még letartóztatások. 

Annak ellenére, hogy péntek este a központi választási bizottság felfüggesztette a gépi szavazást, a gépekkel felszerelt teherautókat kirendelték az önkormányzati szavazóhelyiségekbe, de a szállításukat további utasításig egyelőre felfüggesztették. Egy részük visszakerült a raktárakba.

Bulgária első számú választási szakértője, az információs szolgáltatások korábbi vezetője, Mihail Konsztantinov a szavazógépek betiltása mellett állt ki. A professzor úgy látja, az ügy visszaveti az emberek választási folyamatba vetett bizalmát, emiatt pedig több százezren nem fognak elmenni szavazni. Ahogy fogalmazott:

A gépek nem növelik, hanem lerombolják a választási folyamatba vetett bizalmat. A gépi szavazás a sokkal fejlettebb és fenntarthatóbb európai demokráciák próbáit is megjárta. Még Németország is átment ezen. A legszembetűnőbb példa Írország volt. Ott minden szekciónak vásároltak szavazógépeket, és már az első választások után kidobták őket. És az ok pontosan ez – nem növelik a választásokba vetett bizalmat.

A bulgáriai gépi szavazásról lapunk is beszámolt mintegy egy évvel ezelőtt.

A gépi szavazás azért nem terjedt el másutt, mert a szavazógépek manipulálhatók. Bulgáriában a gépeket magáncégek raktáraiban tárolják, és a szoftverekhez csak egy szűk kör emberei férnek hozzá, ezért az emberek nem bíznak a gépi szavazás hitelességében, ezzel magyarázható a bolgárok alacsony választói aktivitása. Egyes felmérések most is csupán 45 százalékos részvételre számítanak.

A kormányoldal elbagatellizálta az ügy jelentőségét, szerintük a szavazógépek csupán printerek és a titkosszolgálatok jelentését bírálták.  Szombaton a kampánycsend ellenére a liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást párt utcára vitte a szimpatizánsait, akik a választási bizottság épülete előtt arra szólították az embereket, hogy lépjenek fel a gépi szavazás eltörlése és a maffia azon kísérlete ellen, hogy elcsalja a vasárnapi választásokat.

Szombat délután Nikolaj Denkov miniszterelnök felszólította a bizottságot, hogy változtassa meg döntését és engedélyezze a gépi szavazást a vasárnapi helyhatósági választásokon.

A legfrissebb információk szerint végül csak szavazócédulás voksolás lesz vasárnap.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.