Donald Trump földbe döngölné Bident a jövő évi elnökválasztáson

Az egykori elnök vezet öt billegő csatatérállamban is, amivel háromszáz elektori szavazatot szerezhet.

2023. 11. 06. 13:38
TRUMP, Donald
Montgomery, 2023. augusztus 5. A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök a Republikánus Párt alabamai szervezetének javára adományt gyûjtõ rendezvényen az Alabama állambeli Montgomeryben 2023. augusztus 4-én. Az amerikai elnökválasztás 2024 õszén esedékes. MTI/AP/Butch Dill Fotó: Butch Dill
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump volt elnök egy évvel a 2024-es elnökválasztás előtt a hat kulcsfontosságú billegő csatatérállamból ötben megelőzi Joe Biden demokrata elnököt  — számol be a Breitbart. A The New York Times és a Siena College október 22. és november 3. között végzett új közvélemény-kutatásainak eredményei azt mutatják, hogy Trump egy most tartandó elnökválasztás esetében a regisztrált szavazók körében Arizonában, Georgiában, Michiganben, Nevadában és Pennsylvaniában is három–tíz százalékpontos különbséggel nyerne. Biden csak Wisconsinban előzi meg két százalékponttal a republikánus politikust a közvélemény-kutatás szerint.

A Mandiner arról ír, hogy ha most vasárnap lennének a választások, akkor Trump több mint háromszáz elektori szavazatot szerezne, és könnyedén megnyerné az elnökválasztást.

Joe Biden 2020-ban a hat csatatér állam mindegyikét megnyerte. Nevada államban Trump jelenleg 11 százalékkal vezet. Ebben az államban az egykori elnök a szavazatok 52 százalékát kapná. A déli Arizona államban Biden 44 százalékot kapna, míg Trump egy most tartandó elnökválasztáson 49 százalékkal nyerne. A szintén billegő Pennsylvaniában Trump négy, Georgiában hat ponttal vezet. Michiganban pedig 48 százalékkal áll az első helyen Biden előtt.

BIDEN, Joe
Joe Biden egyértelműen elvesztené a jövő évi elnökválasztást. Fotó: Evan Vucci

A The New York Times és a Siena College kutatásából az is egyértelműen kiderült, hogy a szavazók többsége szerint Joe Biden politikája személyesen ártott nekik valamilyen tekintetben.

 Elmondható az is, hogy felborultak a demokratáknak kedvező demográfiai folyamatok, és elkopott a Bident megválasztó széles koalíció. Azok a demográfiai csoportok, amelyek 2020-ban földcsuszamlásszerű különbséggel támogatták Bident, most Trumphoz kezdtek vándorolni, mivel a választók kétharmada úgy látja, hogy az ország rossz irányba halad. Egyre nagyobb aggodalmat kelt Biden szellemi állapota, valamint a gazdaság nehéz helyzete is.

A Messenger/Harris november 3-án közzétett felméréséből kiderül, hogy Donald Trump országos szinten is vezet Joe Bidennel szemben. Az október 16. és 23. között 3029 regisztrált szavazó körében online végzett közvélemény-kutatás szerint Trump 45:41 százalékkal az első Biden előtt. A felmérés szerint Trump a republikánusok előválasztási versenyének éllovasa 61 százalékos támogatottság mellett.

 

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök a Republikánus Párt alabamai szervezetének javára adományt gyűjtő rendezvényen az Alabama állambeli Montgomeryben 2023. augusztus 4-én (Fotó: MTI/AP/Butch Dill)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.