„Háborús jelenetek játszódtak le, a gyerekek pánikba estek” − Tűzijátékkal lőttek egy iskolát Franciaországban + videó

Két fiatalt letartóztattak.

2023. 11. 11. 13:52
High school teacher killed in knife attack in Northern France
epa10917649 A police cordon blocks access to the Gambetta-Carnot high school in Arras, in north of France, 13 October 2023. A man originally from Chechnya with a record of radicalization entered into the high school with a knife, attacking several students and killing a teacher. The perpetrator, and his brother, have been arrested by the police. The French National Anti-Terrorism Prosecutor's Office has announced the opening of an investigation into an assassination in connection with a terrorist enterprise. EPA/TERESA SUAREZ Fotó: TERESA SUAREZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek reggel, nem sokkal hét óra után egy körülbelül tizenöt fős csapat támadta meg a lyoni La Martinière-Montplaisir középiskolát. A fiatalokból álló csapat tűzijátékkal kezdte el lőni az épületet, állítólag az épületben tartózkodó iskolaigazgató volt a célpont. 

Az épületben keletkezett kárról egyelőre nincs pontos információ, a bejárati kapu előtt álló kukákat és elektromos robogókat is felgyújtották, úgyhogy, az biztos, hogy nem lesz kevés az okozott anyagi kár.

A rendőrségi nyomozás során már két személyt letartóztattak, akik közül az egyikük biztos, hogy az intézmény tanulója volt. 

Az egyik fiú ellen jelenleg is eljárás folyik, míg feltételezhető az is, hogy egy fegyelmi eljárás áll a támadás hátterében, amit az egyik diák ellen indítottak. De folytatódnak a kihallgatások, hogy a további elkövetőket is felkutassa a rendőrség.

Ahogy az egyik diák édesanyja fogalmazott az esettel kapcsolatban: 

háborús jelenetek játszódtak le, a gyerekek pánikba estek, hogy ilyen megtörténhet, pedig csak az óráikra siettek volna.

 „Veszélyes volt” − tette hozzá. 

A helyszínre látogatott Mickaël Paccaud, az oktatási kiválóságért felelős regionális tanácsadó és Pierre Oliver, Lyon 2. kerületének polgármestere is „a bátor tanári kart és igazgatót” méltatta. 

A két politikus felszólította Lyon polgármesterét, hogy szereljen fel kamerákat a város összes középiskolája közelébe. Mint mondták, sajnos nem voltak kamerák a környéken, amelyek megkönnyítették volna a nyomozást, ám a gimnáziumban felszereltek lehetővé tették az elkövetők letartóztatását. A kamerák valódi megoldást jelentenek ezeknek az egyéneknek a megállítására − tették hozzá.

A tanárok elleni agresszió sajnos lassan majdnem mindennapos Franciaországban. Lapunk is írt korábban arról, hogy mennyire sok pedagógusra támadnak rá a tanulók a francia oktatási intézményekben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: EPA/Teresa Suarez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.