Még ebben a hónapban találkozhat az amerikai és a kínai elnök

A Fehér Ház szerint csaknem egy év után hamarosan újra találkozhat Hszi Csin-ping kínai és Joe Biden amerikai elnök. A megbeszélésre San Franciscóban kerülhet sor.

2023. 11. 01. 10:51
HSZI Csin-ping
Peking, 2023. október 18. Hszi Csin-ping kínai elnök az Övezet és út elnevezésû nemzetközi együttmûködési fórum harmadik csúcstalálkozójának megnyitóünnepségén Pekingben 2023. október 18-án. MTI/AP Fotó: Ng Han-kuan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre egy keddi sajtótájékoztatón megerősítette, hogy hamarosan ismét találkozhat egymással a kínai és az amerikai elnök. A megbeszélésre San Franciscóban kerülhet sor, ahová Hszi Csin-ping egy gazdasági csúcstalálkozóra érkezik november 12–18. között.

A két ország kapcsolatait az elmúlt hónapokban beárnyékolta többek között a februári kémléggömb-ügy, Tajvan kérdése, illetve Joe Biden amerikai elnök nyári megjegyzése, amikor diktátornak nevezte kínai kollégáját.

Hszi Csin-ping azért volt nagyon feldúlt, amikor lelőttem azt a léggömböt, amelyben két vagonnyi kémfelszerelés volt, mert nem tudta, hogy ott van. Ez nagyon kínos a diktátorok számára. Amikor nem tudják, hogy mi történt. Annak nem oda kellett volna mennie, ahová. Elszállt a pályáról

− idézte Biden szavait júniusban a The Guardian brit napilap.

Biden később sem volt hajlandó visszavonni a megjegyzését.

Másrészt akadnak azért biztató fejlemények is a két nagyhatalom kapcsolatában. Októberben kétpárti szenátusi bizottság látogatott az ázsiai országba, a napokban pedig Gavin Newsom kaliforniai kormányzó, aki klímaügyekről tárgyalt, is meglehetősen pozitív fogadtatásban részesült – számol be róla a Politico hírportál.

Bár a Fehér Ház szóvivője nem árult el részleteket a lehetséges napirendi pontokkal kapcsolatban, elég valószínű, hogy a közel-keleti helyzet áll majd a megbeszélés középpontjában. Kína szoros kapcsolatot ápol Iránnal, a Hamász palesztin terrorszervezet egyik legfőbb támogatójával, bár az elmúlt években Izraellel is egyre jobbá vált a viszonya – írja a BBC. A közelmúlt eseményeinek kapcsán azonban a közösségimédia-posztok tanúsága szerint Kínában is egyre inkább fellángolt az antiszemitizmus.

Joe Biden és Hszi Csin-ping legutóbb egy évvel ezelőtt, 2022 novemberében találkozott Indonéziában a G20-as csúcson.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.