Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Nógrádi: Zelenszkijnek nagyokat kell mondania, ha figyelmet akar + videó

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy legalább öt-hat ellene irányuló gyilkossági kísérletet akadályozott már meg az ukrán titkosszolgálat.

2023. 11. 21. 15:23
ZELENSZKIJ, Volodimir
Brüsszel, 2023. október 11. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek, amint megérkezik a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos tancskozására Brüsszelben 2023. október 11-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt a The Sun brit napilapnak, hogy legalább öt-hat ellene irányuló gyilkossági kísérletet akadályozott már meg az ukrán titkosszolgálat. Az elnök elmondása szerint már nem is foglalkoztatják ezek a hírek és nem is veszi túl komolyan.

Ha Zelenszkijt már tényleg ötször meg akarták volna ölni, akkor ezt mindig elmondta volna és minden egyes próbálkozást bejelentett volna − mondta el lapunknak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. 

Ha szépen akarunk fogalmazni, akkor Zelenszkij legalábbis túloz, amikor ilyeneket mond

− emeli ki Nógrádi. „Így akarja magát életben tartani. Hiszen belátta, hogy az idő elszállt felette. Nem szakember, a politikához nem ért, a biztonsághoz, a gazdasághoz sem − tette hozzá a szakértő.

Nagyon nagy dolgokat kell hogy mondjon, hogy figyeljenek rá, főleg a gázai háború óta, ami az orosz–ukrán háborút a háttérbe szorította

− folytatta. Az ilyen kijelentésekkel pár órára magára tudja irányítani a figyelmet. 

„A történelemben bármikor bárkit meg lehet öletni. Egy-két nappal a halála előtt John F. Kennedy is azt mondta, hogyha valaki őt meg akarja ölni, csak egy távcsöves puska és egy magas ház kell… Ma már abszolút védhető emberek nincsenek” − fejtette ki. 

 

Politikai értelemben életben akar maradni

„Zelenszkij korábban arról beszélt, hogy megállapodott az oroszokkal, hogy neki és családjának nem lesz bántódása. Az ukrán elnök népszerűsége, társadalmi elfogadottsága mélyponton van, muszáj mindent megtennie, hogy valahogy a víz felett maradjon” − mondta el Nógrádi.

„Tavaly február 24-én orosz kommandósok elfoglalták Kijev mindkét repterét azért, hogy Zelenszkijt és a kormány tagjait túszként Moszkvába vigyék” − fűzte hozzá a biztonságpolitikai szakértő. „Viszont az összes orosz kommandóst megölték az ukránok, azóta a hivatalos orosz propagandában nem jött elő ez a történet” − tette hozzá.

A biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy úgy tűnik, az ukrán elnök politikai értelemben bármi áron életben akar maradni, viszont ezek a kijelentései most sem bizonyíthatóak. 

Hozzátette, hogy egyre nehezebb helyzetbe kerül az elnök, hiszen már tudni, hogy az eddigi havi amerikai apanázs 20-25 százalékkal csökken. Az is biztosnak tűnik egyelőre, hogy az eredeti tervek szerint 2024. március 31-ére tervezett ukrán elnökválasztást Zelenszkij a hadiállapotra hivatkozva kizárta. Nógrádi György szerint most nem is nyerne ezen a jelenlegi elnök, arról pedig, hogy mi lesz a háború után, egyelőre felesleges beszélni. 

Az igazi kérdés az, hogy mikor érhet véget a háború

− mondta el Nógrádi. 

 

Egyre többet hibázik Zelenszkij

Zelenszkijnek nem csak az oroszokkal kell háborúznia, hiszen nagyon komoly belső ellentétek is húzódnak a kormányon belül. Legutóbb az derült ki, hogy a hadsereg vezetőivel került nézeteltérésbe. Ő azonban

bármi áron fenn akarja tartani a népszerűségét.

„Ez viszont magával hozza azt, hogy rengeteget hibázik, pár napja például utasította az ukrán hadsereget, hogy naponta 500-1000 métert kell haladniuk előre. Ez nyilvánvalóan nem lehetséges, és ezt hiába mondják az ukrán katonai vezetők, az elnök nem tágított ettől. Pedig ezzel a hadsereggel védekezni lehet csak” − fűzte hozzá Nógrádi György.

Azt ugyanakkor az ukrán elnök is elismerte, hogy az ellentámadás korántsem halad a terveik szerint, és elenyésző az előrejutás, de kiemelte, hogy csökkent Ukrajna nemzetközi támogatottsága is, miután a várt eredmények elmaradtak. „Sokkal több eredményre van szükségünk a csatatéren” – tette hozzá az elnök.

Zelenszkij rendszeresen tárgyal nyugatiakkal, és ezeket a tárgyalásokat mindig két részre lehet bontani: az első részben megköszöni azokat, amiket addig kapott, majd a második részben elmondja a követeléseit, mert nem kér, hanem követel dolgokat Ukrajnának. Ami egyre inkább feltűnik az európaiaknak is 

− zárta szavait Nógrádi György.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin sajtótitkára is reagált Zelenszkij kijelentéseire. Elmondta, hogy a kijevi hatóságok verbálisan már rengetegszer meg akarták ölni az orosz elnököt, de a valóságban ez sosem sikerült még nekik. 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.