Novák Katalin: Kiállunk Izrael mellett! + videó

Ausztráliából hazafelé tartva Jeruzsálemben tett szolidaritási látogatást Novák Katalin. A köztársasági elnök izraeli hivatali kollégájával, Jichák Hercog elnökkel találkozott. „Jeruzsálemi szolidaritási látogatásommal szerettem volna támogatásunkról biztosítani az itt élő magyarokat is” – fogalmazott az államfő.

2023. 11. 05. 17:17
NOVÁK Katalin
Tel-Aviv, 2023. november 5. A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök és Isaac Herzog izraeli elnök megbeszélést folytat Tel-Avivban 2023. november 5-én. MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula Fotó: Sándor-palota/Bartos Gyula
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Izraelben vagyok, a Szentföldön. Azért jöttem Jeruzsálembe úton Ausztráliából hazafelé, hogy személyesen is elmondjam: Magyarország mélyen együttérez a megtámadott Izraellel – számolt be vasárnap Facebook-oldalán Novák Katalin köztársasági elnök. Üzenetében közölte, harminc nap telt el azóta, hogy a Hamász palesztin terrorszervezet „aljas módon lerohanta Izraelt”. Hozzátette: „ártatlan gyermekeket, nőket és férfiakat, anyákat, apákat, fiatalokat és időseket mészároltak le brutálisan és hurcoltak el túszként. Itt Izraelben mindenki megrendült a váratlan támadástól, és kész megvédeni családját”.

Novák Katalin elmondta, a támadások és a válaszcsapások azóta is folyamatosak, ám „ami Izraellel történik, az nekünk, magyaroknak sohasem lehet közömbös”. Kiemelte, Jeruzsálembe szolidaritási látogatásra érkezett, és személyesen biztosította Jichák Hercog elnököt Magyarország támogatásáról.

Kiállunk Izrael mellett! Mindenkinek, így Izraelnek is joga van megvédenie magát azokkal szemben, akik el akarják pusztítani. Terroristákkal nem lehet tárgyalni

– szögezte le a köztársasági elnök.

Elmondta, Hercog elnök megköszönte Magyarország barátságát és bátor, egyértelmű kiállását népe mellett.

Hozzátette: látogatása üzenet az Izraelben élő magyaroknak is, akiket szintén szerette volna támogatásáról biztosítani. Novák Katalin arról is beszélt, találkozott azoknak a magyar származásúaknak a családtagjaival és szeretteivel, akiket a Hamász túszul ejtett „Édesanya vagyok. Szinte felfoghatatlan a megrázó történeteket hallgatni. A Hamásznak minden túszt azonnal szabadon kell bocsátania!” – fogalmazott a köztársasági elnök. Ismertette, izraeli hivatali kollégájához két kérése volt: a válaszlépések kerüljék el a civileket és a civil célpontokat, a humanitárius segítségnyújtást pedig tegyék lehetővé Gázában. Novák Katalin arra hívta fel a figyelmet, „meg kell akadályozni az ártatlanok vérének kiontását, meg kell védenünk a gyerekeket. Ez igaz a zsidó és a palesztin gyerekekre is”. Hozzátette: „Hercog elnök válaszul biztosított arról, hogy a civilek életére odafigyelnek”.

A helyzet már most is drámai, és még drámaibbá válhat attól, ahová eszkalálódhat ez a konfliktus. Amikor a zsidó állam önmagát védi, a zsidó–keresztény kultúra egy darabját is védi. Ebben a helyzetben is a terror megszüntetése és a béke a cél

– zárta szavait Novák Katalin.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnököt fogadja Jichák Hercog izraeli elnök Tel-Avivban 2023. november 5-én (Fotó: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.