Temérdek botrány előzte meg a bolgár–magyar mérkőzést

Biztonsági intézkedések sorát vezették be a hatóságok, sorra érkeznek a reakciók a bolgár sajtóban.

2023. 11. 16. 19:36
null
Szófia, 2023. november 16. Rendvédelmi szervek és bolgár szurkolók a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadion környékén a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõk kilencedik fordulójában, a G csoportban játszott Bulgária - Magyarország mérkõzés elõtt 2023. november 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas várakozás előzte meg a csütörtöki bolgár–magyar futballmeccset. Bulgáriában is nagy visszhangja volt az eseménynek. „Szégyen! Orbán barátommal... Már viccelődtek velünk, hogy Bulgáriában a kormányom mandátumának lejárta után még családi nyaralást sem tudunk megszervezni, nemhogy focimeccset” – nyilatkozott Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnök az Európa-kvalifikációval járó kálváriáról, a Bulgária–Magyarország mérkőzésről, amely Szófiából Plovdivba került, majd néhány nap múlva visszakerült a főváros Vaszil Levszki stadionjába. „A futball- és a sportversenyeket, meg az ókorban az olimpiát is, a közönség számára hozták létre. Azért jártak oda az emberek, hogy kiengedjék az érzelmeiket” – folytatta Boriszov.

Vannak, akik kiabálnak, mások örülnek, káromkodnak. Mindez a stadionban történik. Ezért más az érzés, amikor kimennek a stadionba, és más, amikor televízión nézik a mérkőzést. Minden országban előfordulnak válságok, mármint a futballra gondolok, hol gyengébb, hol erősebb focisták jönnek össze néha, generációkon keresztül. Ezt meg lehet bocsátani. Veszítünk, mérgesek vagyunk... De megfosztani egy közönséget valamilyen indítékkal – ez már elfogadhatatlan. Ezért mondtam, hogy ez szégyen. Ezután menni a városokba stadionokat keresni, megbízni az újonnan megválasztott polgármestereket, hogy vállalják a biztonsági kockázatokat, szintén helytelen. Megmondtam Plovdiv és Kardzsali polgármesterének is, hogy nem lehet versenyezni közönség nélkül

– idézte Boriszovot a Gol.bg hírportál.

A Topsport.bg bolgár hírportál is kiemelt témaként kezelte a meccset. „Ó, az a rossz UEFA! Rendkívül kényelmes, ha mindig kezet mosunk vele, főleg, ha fülig sárban vagyunk – nem igaz, a Bolgár Labdarúgó-szövetséget (BFSZ) vezető urak? A többi tucatnyi példát nem is említem. UEFA ez, UEFA az... Ki szervezi valójában a meccset? A magyar szövetség nagyon jól tudja, hogy kiről van szó, és ezért mondták minap – „hogy még egy családi ünnepet sem tudnak megszervezni” – írta a Topsport cikkének szerzője.

A hírportál szerint a futballszövetség képviselői nagyon ügyesen próbálják állandóan „becsapni” az embereket, és azt mondani, hogy „ez az UEFA döntése”. Igen, az UEFA hozott valamilyen döntést, de a Bolgár Labdarúgó-szövetség által küldöttek alapján.

A cikk írója szerint a BFSZ látja, hogy tiltakozások készülnek, és elkezdenek azon töprengeni, mit tegyenek. És azt mondják magukban, „kérjük meg a belügyminisztériumot és a rendőrséget, hogy készítsen kockázatelemzést, majd elküldjük az UEFA-nak, áthelyezik a meccset, és azt mondjuk, hogy véleményünk szerint jobb egy másik városban és üres lelátók előtt játszani", majd kockázatelemzést küldenek az UEFA-nak.

A továbbiakban a cikk szerint először látni kellene azt a levelet, amelyet a szövetség küldött a belügyminisztériumnak és a rendőrségnek, másodszor a belügy válaszát, harmadszor hogy milyen levelet küldött valójában a szövetség az UEFA-nak, amely szerintük valami ehhez hasonló lehet: „Kedves UEFA! Kaptunk egy olyan véleményt a belügyminisztériumtól és a rendőrségtől, hogy ez a mérkőzés kockázatos, és nem szabad Szófiában rendezni, véleményünk szerint át kellene helyezni a meccset és üres lelátók előtt kellene játszani. Lehetőségeink között van Plovdiv, Razgrad.”

A hírportál úgy véli, hogy az UEFA válaszát is látni kellene, de valójában a felelősség a Bolgár Labdarúgó-szövetséget terheli. Az UEFA a helyi szövetségek által rendelkezésükre bocsátott tények és körülmények alapján dönt.

A cikk szerzője szerint miután kudarcot vallott a Plovdiv és Kardzsali opció, a szövetségnek nem volt más választása, mint visszahozni a mérkőzést Szófiába. A BFSZ közölte, hogy a körülmények megváltoztak, és vissza lehet térni  a „Szófia-opcióhoz”. A belügyminisztérium és a rendőrség már garantálta, hogy meg tudja védeni a mérkőzést a készülő „békés tiltakozástól”. „Ha homokba dugjuk a fejünket, az nem segít, csak feldühíti az embereket. Eljött a szétválás ideje” – zárul a cikk.

Borítókép: Rendvédelmi szervek és bolgár szurkolók a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadion környékén a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők kilencedik fordulójában, a G csoportban játszott Bulgária–Magyarország mérkőzés elõtt 2023. november 16-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.