Továbbra is vezet Donald Trump az országos felmérésekben

A legfrissebb országos felmérés szerint is Donald Trump volt elnök vezeti a 2024-es amerikai elnökválasztással kapcsolatos várakozásokat. Joe Biden jelenlegi elnök migrációs politikája már a demokratáknak is egyre kevésbé tetszik.

2023. 11. 22. 14:57
Donald Trump Campaigns For President In Houston, Texas
US-DONALD-TRUMP-CAMPAIGNS-FOR-PRESIDENT-IN-HOUSTON,-TEXAS Fotó: BRANDON BELL
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Friss közvélemény-kutatási eredményeket tettek közzé a 2024-es amerikai elnökválasztással kapcsolatban. A The Economist és a YouGov közös felmérésében, amelyhez november 11–14. között gyűjtötték az adatokat, Trump 43 százalékos eredménnyel, egy százalékponttal vezet Biden előtt – írja a Breitbart amerikai hírportál. 

Míg Trump javított eredményén a legutóbbi felmérés óta, Biden stagnál.

A független szavazók körében Trump előnye három százalékpont Bidennel szemben, 38 százalék 35 ellenében.

A felmérés során a válaszadókat arra is megkérték, hogy személyes preferenciáiktól függetlenül határozzák meg, szerintük ki kerülne ki győztesen egy Trump–Biden-visszavágóból. Ebben az esetben is Trump van előnyben, mivel a regisztrált szavazók 43 százaléka szerint Trump győzne, szemben a Bidenre ugyanezt mondó 38 százalékkal. További 19 százalék bizonytalan.

Más felmérésekhez hasonlóan ez a kutatás is azt mutatta, hogy a republikánus előválasztási versenyben Trump a befutó, 56 százalékos támogatottsággal.

Az országos eredményekhez hasonlóan fontos, hogy a Bloomberg News és Morning Consult nemrég közzétett közvélemény-kutatása szerint Trump nem csupán országos szinten, de a kulcsfontosságú ingaállamokban, például Arizonában, Georgiában, Nevadában, Észak-Karolinában, Pennsylvaniában és Wisconsinban is megelőzi Bident.

A demokraták gyászos eredményeinek egyik fő oka a határvédelem kérdése, ebben az ügyben már a demokraták is egyre kevésbé elégedettek Joe Biden döntéseivel – írja a The Washington Post amerikai napilap.

A lap a Siena College felmérését idézi, amely szerint majdnem ugyanannyi New York-i demokrata nevezte az elmúlt húsz évben az államba érkező migránsokat „tehernek” (35 százalék), mint ahányan „előnynek” (37 százalék).

A New York-i demokraták 75 százaléka szerint a migránsok közelmúltbeli beáramlása az államba legalább „valamilyen mértékben komoly” problémát jelent. 

A válaszadók közel fele (47 százalék) szerint a migráció „nagyon komoly” probléma.

A megkérdezett demokraták 53 százaléka egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy „a New York-iak már eleget tettek az új migránsokért, és most azon kellene dolgozni, hogy lassítsák a New Yorkba érkező migránsok beáramlását”. A másik felkínált válasszal, miszerint az államnak „be kellene fogadnia az új migránsokat, és azon kellene dolgoznia, hogy beilleszkedjenek New Yorkba”, a válaszadók 41 százaléka értett egyet.

És ez nem az egyetlen felmérés, amely a demokraták véleményének eltolódását mutatja.

A Fox News amerikai televíziós hálózat által nemrég publikált közvélemény-kutatási adatok szerint a demokraták többsége legalább „nagyon” aggódik a határbiztonság miatt. A múlt hónapban pedig szintén a Fox News kutatásában a demokraták háromnegyede minősítette a déli határon kialakult helyzetet „vészhelyzetnek” vagy „súlyos problémának”.

Ez kétszerese a 2019 elején mért 37 százaléknak.

A Quinnipiac Egyetem e havi közvélemény-kutatása szerint a függetlenek 71 százaléka, a demokraták 30 százaléka helytelenítette azt, ahogy Biden a bevándorlást kezeli.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: Brandon Bell/Getty Images North America/Getty Images via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.