A Hamász legfelsőbb vezetése kerül az izraeli hadsereg célkeresztjébe

A terrorista szervezet vezetőinek hollétéről a foglyul ejtett Hamász-harcosok vallomásaiból következtetnek.

2023. 12. 03. 14:13
SZINVAR, Jahja
Gáza, 2022. december 14. Jahja Szinvar, a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet vezetõje (k) a Hamász alapításának 35. évfordulója alkalmából tartott gyûlésen Gáza városában 2022. december 14-én. A fegyveres alakulatot is fenntartó szunnita iszlám politikai tömörülés a Muszlim Testvériségbõl alakult ki 1987-ben a zsidó megszállás elleni elsõ palesztin lázadás, azaz intifáda idején. MTI/EPA/Haitam Imad Fotó: Haitam Imad
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Guardian brit napilap arról ír, hogy Izrael azért készül benyomulni Gáza déli részére, mert az északi harcok során elfogott fegyveresek százaitól gyűjtött hírszerzési információk lehetővé teszik nekik, hogy megtalálják és megöljék a Hamász vezetőit, jelentős lépést téve ezzel a terrorszervezet eltörlése felé. 

Úgy vélik, hogy az olyan vezetők, mint péládul Jahja esz-Szinvár megölése a legjobb mód arra, hogy a Gázai övezetben két évtizede mélyen beágyazott szervezetet az összeomlás szélére sodorják. Mint kiderült, ezentúl nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a Hamász-foglyoktól nyert új hírszerzési adatok felhasználásával támadják meg a terrorszervezet vezetését.

A stratégiaváltásban nagy szerepe van az izraeli védelmi erőkre (IDF) a civil áldozatok miatt nehezedő amerikai nyomásnak. 

Amerikai nyomás alatt állunk, amely egyre keményebbé válik. Az amerikaiak azt követelik, hogy szabaduljunk meg a Hamásztól, de ne öljünk több civilt

 – mondta Josszi Alfer, elemző és volt Moszad-tisztviselő. 

Az infrastruktúrát nem lehet felszámolni jelentős civil áldozatok nékül, de talán a vezetést megtámadhatjuk.

A The Guardian emlékeztet, hogy Izrael Jahja esz-Szinvárt nyilvánította a legfőbb célpontjának az október 7-e óta tartó háborúban.

 Izraeli katonai tisztviselők korábban elismerték az Observernek , hogy bár Izrael jelentős számú középrangú harctéri parancsnokot ölt meg, nem sikerült elérnie egyetlen magas rangú vezetőt sem. Esz-Szinvár és más magas rangú vezetők a Gáza alatti hatalmas alagúthálózatból irányítják a mozgalmat, és az izraeli hadsereg most úgy véli, hogy Hán Júnisz városa alatt rejtőzhetnek, amely a fegyverszünet vége óta a támadások középpontjában áll.

A hadsereg levonta a tanulságokat. A cél az lesz, hogy a háborút sokkal közelebb hozzuk a vezetőkhöz, hogy jobb megegyezés szülessen a túszok szabadon bocsátásával kapcsolatban

 – mondta Kobi Michael, a Tel-avivi Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Intézetének szakértője.

Borítókép:  Jahja esz-Szinvár, a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet vezetője a Hamász alapításának 35. évfordulója alkalmából tartott gyűlésen Gáza városában 2022. december 14-én (Fotó: MTI/EPA/Haitam Imad)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.