A karácsony, ami százezrek számára vált rémálommá

A valaha feljegyzett harmadik legnagyobb földmozgás nyomában óriási cunami tarolta le 14 ország partvidékét néhány óra alatt 2004. december 26-án.

2023. 12. 26. 21:23
Cunami  2004 december 26
Thai residents search through their belongings from the rubble that used to be their homes in Khao Lak, north of the devastated Thai tourist resort island of Phuket, 29 December 2004, following the massive tsunami that slammed into the Thai coastline 26 December. Almost 4100 people -- at least half of them Western holidaymakers -- are officially listed as missing and 1657 were dead after the tidal waves ripped through beach resorts and coastline in Thailand. (Photo by SAEED KHAN / AFP) Fotó: AFP Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2004. december 26. reggelén 9,1-es erősségű  tenger alatti földrengést észleltek alig 160 kilométerre az Indonéziához tartozó Szumátra partjaitól. A valaha feljegyzett harmadik legerősebb földmozgás olyan erős volt, hogy átmenetileg még a Föld forgását is megváltoztatta,

nyomában pedig azonnal hatalmas hullámok indultak meg minden irányban.

Ezek először Indonézia szigeteit érték el, a legnagyobb pusztítást Szumátra északi részén, Banda Aceh város környékén okozták. Hiába működött az országban cunami-előrejelző rendszer, nem volt idő figyelmeztetni az embereket.

Egy órával később érték el a hullámok Thaiföldet, ahol a karácsonyi  ünnepek alatt tömve voltak az üdülőhelyek turistákkal.

Újabb fél órával később Srí Lankára csapott le az ár, 800 kilométernyi partvonalat elmosva. Később elérte Indiát, sőt még a 8 ezer kilométerre fekvő Dél-Afrikában is követelt áldozatokat.

Összesen 14 országot érintett a cunami. Az áldozatok számát lehetetlen megbecsülni, sokak holttestét sosem találták meg, magával ragadta őket a tenger.

Sok volt a súlyos sérült is, a leginkább érintett területeken komoly gondot okozott az ellátásuk. Családok, barátok keresték szeretteiket, akiktől az árhullám érkezésekor szakadtak el.

Srí Lankán például egy két hónaposnak tűnő csecsemőt találtak teljesen egyedül. Mivel képtelenség volt megállapítani a személyazonosságát, a kórházban csak a 81-es babaként hivatkoztak rá. Mint kiderült, szülei mindketten túlélték a katasztrófát, amikor azonban el akarták hozni gyermeküket a kórházból, akadályba ütköztek: a hatóságok csak DNS-teszt és többhetes huzavona után adták ki őt.

A 2004. december 26-i katasztrófa méreteit nehéz szavakba önteni. Az árhullám által elöntött területeken nem csupán az épületek és az infrastruktúra pusztulása nehezítette az újrakezdést, még nagyobb gondot jelentett az ivóvíz szennyeződése, ami további halálesetekhez vezetett.

Borítókép: A cunami pusztítása Thaiföldön (Fotó: Saeed Khan/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.