Lujza 2024. március 2.
logo

E-cigaretta-ügy: Magyarországon megoldották, nyugaton még veszélyben a fiatalok

Magyar Nemzet
2023.12.10. 06:10
E-cigaretta-ügy: Magyarországon megoldották, nyugaton még veszélyben a fiatalok

A holland NOS lap átfogó cikket közölt arról, hogy milyen problémákat vet fel az ízesített párologtatók értékesítési tilalmának végrehajtása.

A szerző aggodalmát fejezi ki annak kapcsán, hogy bár január 1-jétől sem a boltokban, sem online nem árusíthatnak többé ízesített párologtatóeszközöket, az orvosok és szakértők szerint többre van szükség, hogy távol tartsák a fiatalokat a termékektől. A holland portálnak Danielle Cohen, a Leideni Egyetem Orvosi Központjának tüdőpatológusa azt nyilatkozta, hogy a termékekben párolgó olajban 

nagy dózisú nikotin van, de mindenféle mérgező anyagot is tartalmaz. Erről még nem tudunk mindent, de amit tudunk, az nem megnyugtató. Franciaországban már beszélnek a betiltásról, ami jó ötletnek tűnik.

Cohen szerint az eszköz használata rövid távon hatással lehet a fiatalok agyának fejlődésére. Ilyenkor kevésbé tudnak koncentrálni, jobban szenvednek a stressztől, az álmatlanságtól, a szorongástól, a pánikbetegségtől és néha még a depressziótól is.

Magyarország gyorsabban reagált, mint a nyugat-európai országok többsége. Tavaly augusztusban Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a kormány rögtön az illegális termékek megjelenésekor elkezdett cselekedni, hogy megóvja a fiatalok egészségét. A magyar kormány a fiatalok dohányzásának visszaszorításában tanúsított elköteleződéséről árulkodik az is, hogy hazánkban már 2020 óta minden formában tilos ízesített dohányterméket forgalmazni.

Borítókép: Illusztráció  (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.