Elnökválasztást tart a két rivális nagyhatalom

A választások éve lesz 2024: a világ mintegy harminc országa tart elnökválasztást jövőre, köztük két vezető nagyhatalom, Oroszország és az Egyesült Államok is. Moszkva tavaszra, Washington pedig őszre időzítette a voksolást. Az ország vezetőinek megválasztásán túl a globális világrend alakulását is erősen befolyásolja, hogy ki fogja vezetni a két rivális nagyhatalmat.

2023. 12. 29. 5:05
TRUMP, Donald
Waterloo, 2023. december 20. A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Waterloo-ban tartott kampányrendezvényén 2023. december 19-én. Jelenleg a republikánus szavazók 69 százaléka támogatja Trump jelöltségét, míg a második legnépszerûbb Ron DeSantis floridai kormányzót 13 százalék. Az elnökjelöltségrõl döntõ elõválasztási folyamat január közepén kezdõdik Iowa államban, az elnökválasztást 2024 õszén tartják az Egyesült Államokban. MTI/AP/Charlie Neibergall Fotó: Charlie Neibergall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin 2012 óta vezeti Oroszországot, Joe Biden pedig 2021-ben lépett hivatalba az Egyesült Államok elnökeként. A legfrissebb felmérések azt mutatják, noha az ukrajnai háború lassan két éve tart és orosz részről is temérdek erőforrást igényel, aligha tudnak felmutatni az orosz pártok olyan jelöltet, aki legyőzné Putyint. Az amerikaiak közül pedig egyre többen gondolják úgy, hogy Bidennek már nem a Fehér Házban lenne a helye.

 

Könnyűszerrel arathat győzelmet Putyin

Az oroszországi elnökválasztást március 15–17-re tűzte ki a parlament felsőháza, még december elején, majd december 8-án Putyin bejelentette, indulni fog a voksoláson, melyet, ha megnyer, újabb hat éven át vezetheti a keleti nagyhatalmat. A 71 éves államfő indulását két párt is támogatja: az Igazságos Oroszország (SRZP) párt december 23-i kongresszusán egyhangúlag szavazta meg Putyin jelölését, korábban pedig a Dmitrij Medvegyev volt miniszterelnök vezette Egységes Oroszország állt be a jelenlegi államfő mögé.

Országunknak olyan elnökre van szüksége, aki kiérdemelte az emberek bizalmát, és aki tudatában van az emberek iránti felelősségének. Egy olyan elnökre van szükség, akivel együtt fogunk győzni – ez Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin elnök

– fogalmazott az SRZP ülésén Szergej Mironov, a párt elnöke.

Noha az ukrajnai háború közel két éve tart és nem kevés pénzbe kerül Oroszországnak, a jelenlegi orosz elnök továbbra is nagy népszerűségnek örvend.

A Levada Center oroszországi közvélemény-kutató szervezet adatai azt mutatják, Putyin népszerűsége nyár óta lassan, de emelkedett: júliusban a válaszadók 82 százaléka értett egyet az államfő politikájával, decemberben már 83 százalékuk vélekedett hasonlóan. Ahhoz ugyanis, hogy Putyin indulhasson az elnöki székért, a lakosság 300 ezer aláírására is szüksége van.

Szakértők szerint noha a szavazólapon Putyin nevén túl más politikusok is lesznek, aligha lehet számítani nagy versenyre. A TASZSZ orosz állami hírügynökség értesülései szerint 29-en jelezték, indulnának az elnöki posztért. Becslések szerint a 110 millió szavazásra jogosult állampolgárból 70-80 millióan fognak voksolni. Moszkva még azt is tervbe vette, kiterjeszti a voksolást azokra az ukrajnai területekre, melyek orosz kézre kerültek a háború alatt, noha Kijev közölte, a szavazatok nem fognak számítani semmit és minden megfigyelő ellen büntetőeljárást fognak indítani.

 

Még az eljárások sora sem szabhat gátat Trump győzelmének

Nemcsak Oroszországban, de az Egyesült Államokban is nagy erőkkel készülnek a jövő évi elnökválasztásra, melyet a tervek szerint november 5-én tartanak meg. Az elnöki székért politikusok sora indul, ám a The New York Times amerikai napilap rámutatott, a valódi verseny résztvevője a republikánus párti Donald Trump és a demokrata párti Joe Biden jelenlegi amerikai elnök lesznek – már amennyiben pártjaik őket indítják, ám ez aligha lesz másképp. Noha Trump ellen több büntetőeljárás indult és a demokraták mindent megtesznek, hogy riválisukat ellehetetlenítsék, a közvélemény-kutatások az előző amerikai elnök győzelmét jósolják.

A The New York Times és a Siena Poll közös, december 10–14. között készített felmérése szerint a válaszadók 46 százaléka szavazna Trumpra, 44 százalékuk pedig Bidenre.

Az utóbbi időben közzétett felmérésekből az derült ki, egyre több szavazó tartja Bident túl idősnek ahhoz, hogy vezesse az Egyesült Államokat. Népszerűségének az olyan pillanatok sem tesznek jót, amikor fontos események alatt elalszik vagy éppen nem tudja, mikor merre kell mennie.

Borítókép: A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Waterloo-ban tartott kampányrendezvényén 2023. december 19-én (Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.