Körözési listára vette Ukrajna Kirill pátriárkát

Ha belép Ukrajnába az orosz egyházi vezető, őrizetbe kell venni, és akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetik.

2023. 12. 16. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán belügyminisztérium pénteken felvette körözési listájára az orosz ortodox egyház vezetőjét – számolt be a Reuters hírügynökség. Kirill pátriárkát ugyanis azzal vádolják a biztonsági szolgálatok, hogy megsérti Ukrajna területi integritását, és támogatja a háborút.

Noha a Reuters szerint az intézkedés pusztán szimbolikus, emellett aligha fog sor kerülni letartóztatására – tekintettel arra, hogy az egyházi vezető Oroszországban tartózkodik –, az ukrán törvények értelmében, amennyiben belépne az országba, őrizetbe kellene venni.

Ha bűnösnek találják az eljárás során, legalább tízévnyi börtönbüntetésre is ítélhetik, de akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Az ukrán körözési listán Kirill pátriárkáról azt írják, november 11. óta nyoma veszett, és bujkál a tárgyalások elől. Az orosz ortodox egyház vezetője ellen még novemberben emelt vádat az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) – emlékeztetett a News.ru orosz hírportál. A háborúval kapcsolatos vádakon túl azt is felrótták neki, hogy Oroszország legfelsőbb katonai-politikai vezetésének belső köréhez tartozik. A Reuters azt írta, az ukrán belügyminisztérium célja, hogy megszüntesse azoknak a papoknak befolyását, akik szerintük szoros kapcsolatokat tartanak fenn Oroszországgal és az ukrán társadalomra is befolyással vannak – ellenük büntetőeljárást indítottak, főként hazaárulás vádjával. A listán nemcsak papok, hanem más egyházi tisztviselők is szerepelnek.

A hírügynökség arról is beszámolt, a kijevi parlament előtt egy olyan törvényjavaslat áll, mely betiltaná az orosz ortodox egyházat Ukrajnában, noha az egyház korábban közölte, 2022 májusában minden kapcsolatot megszakított Moszkvával.

Arra, hogy Kirill pátriárka körözési listára került, az orosz ortodox egyház is reagált: egy magasrangú tisztviselője a RIA orosz állami hírügynökségnek azt mondta, „a lépés legalább annyira nevetséges, mint amennyire kiszámítható”. Vlagyimir Legoida egyúttal bűnösnek nevezte az ukrán hatóságokat, mondván, törvénytelenül járnak el, és megfélemlítik a híveket.

Borítókép: Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje (Fotó: AFP/Orosz ortodox egyházi sajtószolgálat/Igor Palkin) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.