Letartóztattak két klímaaktivistát Londonban + videó

A radikális klímaaktivisták szombaton több helyszínen is tüntettek az angol városban.

2023. 12. 03. 15:01
Klímatüntetés Londonban.
LONDON, UNITED KINGDOM - DECEMBER 02: Police detain a protester as environmentalist group called as 'Just Stop Oil' gather to stage protest demanding the release of those detained in environmental protests in front of the British Police Department Scotland Yard building in London, United Kingdom on December 02, 2023. Protesters demanded for the release of those detained in connection with environmental demonstrations. Rasid Necati Aslim / Anadolu (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU / Anadolu via AFP) Fotó: Anadolu via AFP Forrás: Anadolu _AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Just Stop Oil (JSO) radikális klímaaktivisták tiltakozó demonstrációt tartottak a Metropolitan Police londoni központja előtt. A megmozdulás után legalább két klímaaktivistát elvittek a rendőrök szombat délután a tüntetésről.

Egyenruhás tisztek figyelték, ahogy a tüntetők beszédet tartanak, amelyben azt mondták, hogy tiltakozásukat más londoni helyszínekre viszik, amelyeket „elnyomás központjainak” neveztek, például a Legfelsőbb Bírósághoz.

Mielőtt a csoport átvonult volna a Parlament térre, ahol a Legfelsőbb Bíróság is található, egy aktivista a hangosbeszélőn azt mondta a kis csoportnak: „A rendőrség azt hiszi, meg tudja állítani a tiltakozásainkat.

Soha nem tudják megállítani a tiltakozásainkat 

− állította.

A JSO a közelmúltban számos tüntetést szervezett, a szombati tiltakozásról pedig azt mondták, hogy azzal „szolidaritást vállalnak az ártatlan éghajlati foglyokkal”.

Október 30-a óta már 649 JSO aktivistát tartóztattak le, és eddig 338 vádemelést indítottak. Az egyenruhások felügyelték a mostani tüntetést is, miközben a tüntetők arról beszéltek, hogy tiltakozásukat más londoni helyszínekre viszik, amelyeket „elnyomás központjainak” neveztek, például a Legfelsőbb Bírósághoz.

A hatóság megerősítette, hogy tartóztattak le embereket, de nem azért, mert a járdán tüntettek volna, hanem azért, mert az egyikük már megszegte a szabad lábra helyezés szabályait, a másikat pedig antiszemitizmus miatt kereste a rendőrség.

Nemrég hivatalosan is bűnszervezetté nyilvánították a Letzte Generation klímavédő csoportot. A bíróság szerint a szervezet kielégíti a bűnszervezet fogalmát, mivel állandó egyesületről van szó, és a bűncselekmények elkövetése az egyik célja, még akkor is, ha a fő célja nem ez.

Előtte pedig az Extinction Rebellion (XR) klímavédelmi csoport aktivistái füstgránátokat dobáltak, és olajszerű folyadékot öntöttek a brit Munkáspárt székházának lépcsőjére Londonban.

Borítókép: Klímatüntetés Londonban. (Fotó: Anadolu via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.