Edina 2024. február 26.
logo

Letartóztattak két klímaaktivistát Londonban + videó

Magyar Nemzet
2023.12.03. 15:01 2023.12.03. 15:07
Letartóztattak két klímaaktivistát Londonban + videó

A Just Stop Oil (JSO) radikális klímaaktivisták tiltakozó demonstrációt tartottak a Metropolitan Police londoni központja előtt. A megmozdulás után legalább két klímaaktivistát elvittek a rendőrök szombat délután a tüntetésről.

Egyenruhás tisztek figyelték, ahogy a tüntetők beszédet tartanak, amelyben azt mondták, hogy tiltakozásukat más londoni helyszínekre viszik, amelyeket „elnyomás központjainak” neveztek, például a Legfelsőbb Bírósághoz.

Mielőtt a csoport átvonult volna a Parlament térre, ahol a Legfelsőbb Bíróság is található, egy aktivista a hangosbeszélőn azt mondta a kis csoportnak: „A rendőrség azt hiszi, meg tudja állítani a tiltakozásainkat.

Soha nem tudják megállítani a tiltakozásainkat 

− állította.

A JSO a közelmúltban számos tüntetést szervezett, a szombati tiltakozásról pedig azt mondták, hogy azzal „szolidaritást vállalnak az ártatlan éghajlati foglyokkal”.

Október 30-a óta már 649 JSO aktivistát tartóztattak le, és eddig 338 vádemelést indítottak. Az egyenruhások felügyelték a mostani tüntetést is, miközben a tüntetők arról beszéltek, hogy tiltakozásukat más londoni helyszínekre viszik, amelyeket „elnyomás központjainak” neveztek, például a Legfelsőbb Bírósághoz.

A hatóság megerősítette, hogy tartóztattak le embereket, de nem azért, mert a járdán tüntettek volna, hanem azért, mert az egyikük már megszegte a szabad lábra helyezés szabályait, a másikat pedig antiszemitizmus miatt kereste a rendőrség.

Nemrég hivatalosan is bűnszervezetté nyilvánították a Letzte Generation klímavédő csoportot. A bíróság szerint a szervezet kielégíti a bűnszervezet fogalmát, mivel állandó egyesületről van szó, és a bűncselekmények elkövetése az egyik célja, még akkor is, ha a fő célja nem ez.

Előtte pedig az Extinction Rebellion (XR) klímavédelmi csoport aktivistái füstgránátokat dobáltak, és olajszerű folyadékot öntöttek a brit Munkáspárt székházának lépcsőjére Londonban.

Borítókép: Klímatüntetés Londonban. (Fotó: Anadolu via AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.