Prágai lövöldözés: három külföldi állampolgár is van az áldozatok között + galéria

A cseh kormány nemzeti gyásznapot rendelt el szombatra a tragédia miatt.

2023. 12. 22. 10:12
IMG_5346
A prágai Károly Egyetem Bölcsésztudományi Karán történt lövöldözésben legalább 15 ember meghalt. Csehország, Prága 2023.12.22 Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három külföldi állampolgár is van a prágai Károly Egyetemen csütörtökön lezajlott fegyveres támadás sérültjei között – közölte Vit Rakusan cseh belügyminiszter pénteken a cseh közszolgálati rádióban. A tárcavezető ugyanakkor arra nem tért ki, hogy konkrétan milyen nemzetiségű személyekről van szó.

IMG_5343
Fotó: Csudai Sándor

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az egyetem egyik diákja csütörtök délután tüzet nyitott az egyetem filozófiai karának a prágai belvárosban található fő épületében. A lövöldözésben a merénylő is életét vesztette, de egyelőre nem világos, hogy öngyilkos lett vagy a rendőrök lőtték agyon – vele együtt 15 ember vesztette életét. A merényletsorozatban 25-en megsebesültek, tízen közülük súlyosan. A CT cseh közszolgálati televízió a különböző kórházakra hivatkozva azt közölte, hogy a sebesültek állapota stabil.

Stábunk éjszaka óta a helyszínen van, a gyászoló fiatalok megrendülten nyilatkoztak lapunknak.

Teljesen meg vagyunk döbbenve. Öt percre lakunk innen, egész nap rendőrségi szirénákat és mentőautók hangját hallottunk, tele volt a helyszín rendőrökkel két-három óra környékére. Egész nap a híreket néztük. Most sírunk, és gyertyákkal a kezünkben szeretnénk megemlékezni erről a szívszaggató eseményről

– mondta az egyik orosz lány, helyi cseh fiatalok pedig így nyilatkoztak:

Itt dolgozunk az utca végében, és egyszer csak lövéseket hallottunk. Mindenki rettentően meg volt ijedve, senki sem mert kimenni, mert féltünk, hogy valami baj történik. Mindenki elszörnyedt, hogy esetleg részese lehet az esetnek, ezért inkább bent maradtunk. Egyszerűen szörnyű volt.

 

A rendőrség eddig 13 halottat azonosított – mondta Rakusan, és hozzátette, hogy állandó kapcsolatban állnak az áldozatok hozzátartozóival. A belügyminiszter szerint a támadó legálisan tartott magánál lőfegyvereket, és büntetlen előéletű volt. Elmondta, hogy elővigyázatosságból megerősítették a biztonsági intézkedéseket a veszélyeztetettnek minősített helyszíneken, ahová géppisztolyos rendőröket vezényeltek.

A cseh kormány nemzeti gyásznapot rendelt el szombatra a tragédia miatt – közölte csütörtökön Petr Fiala miniszterelnök. Jan Graubner prágai bíboros érsek szombaton 11 órakor a prágai Szent Vitus-székesegyházban szentmisét mutat be az áldozatokért – közölte Marek Vyborny mezőgazdasági miniszter a közösségi oldalán.

A HírTV is a helyszínen van jelenleg, Bende Balázs elmondta, hogy a Jan Palach téren található egyetem pár száz méterre van csak Prága központjától, a cseh főváros azon részeitől ahol általában rengeteg turista megfordul.

Borítókép: Rendőrök a prágai Károly Egyetem Bölcsésztudományi Karának épületénél történt lövöldözés másnapján (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.