Szijjártó Péter: Európa jövőjét befolyásoló kérdések kerülnek napirendre

Brüsszelben sorsdöntő tárgyalások kezdődtek a héten.

2023. 12. 11. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nyugodtan mondhatjuk, hogy ezen a héten történelmi távlatokban is Európa jövőjét befolyásoló kérdések kerülnek napirendre Brüsszelben. Ma Külügyminiszteri Tanács, holnap az Általános Ügyek Tanácsa, csütörtökön és pénteken pedig az állam- és kormányfők csúcstalálkozója” – írja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán. 

Hozzátette:

Az ülések fontosságát jól jelzi az az egyre elképesztőbb mértékű politikai és médianyomás, amelynek jelei már minden nap érzékelhetők. Az európai politikai és médiaelit jól láthatóan folyamatosan kever össze egymástól teljesen független dimenziókat: történelmi és stratégiai kérdéseket kívánnak taktikai dílekkel áthidalni. Ez nyilvánvalóan nem fog menni, ehhez mi nem járulunk hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az e heti vitát leginkább Ukrajna fogja tematizálni. Az európai politikusok nagy része olyan nagy jelentőségű döntéseket akar meghozni, amelyek teljes mértékben előkészítetlenek, és nélkülözik az európai jövőről szóló stratégiai egyetértést.

Mi továbbra is az európai és nemzeti érdekek mentén hozzunk meg a döntéseinket, és nem engedünk semmilyen nyomásgyakorlásnak, függetlenül attól, hogy az kitől jön, mivel zsarol vagy éppen mivel kecsegtet

– szögezte le a tárcavezető.

 

Még több támogatás az orosz–ukrán háborúra

Most, amikor Oroszország megsokszorozta Ukrajna elleni támadásait, nem az európai támogatás csökkentésének, hanem növelésének jött el az ideje – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn. Josep Borrell a tagországok külügyminisztereinek tanácskozását megelőzően újságíróknak reményét fejezte ki, hogy az Ukrajnának szánt támogatásban az európai egység erősödni fog.

Az uniós tagállamoknak azt kell áttekinteniük, mikén növelhető az uniós támogatás

– fogalmazott. Noha az orosz légitámadások soha nem látott intenzitásúak, az orosz hadsereg veszteségei is egyre nagyobbak – mondta. Ez az a pillanat, amikor minden képességet fel kell sorakoztatni Ukrajna támogatására – hangsúlyozta az uniós diplomácia vezetője.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.