Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

A liberálisok nem tudják megkerülni Orbán Viktort

Cseh Katalin és Donáth Anna európai csoportja új elnököt választott, első dolga Orbán Viktor támadása volt.

2024. 01. 25. 19:03
DONÁTH Anna
Budapest, 2023. május 19. Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti (EP-) képviselõje beszél a Holnap Magyarországa Egyesület, a Momentum és a Renew Europe EP-frakció által szervezett konferencián Budapesten 2023. május 19-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új elnököt választott a liberális Renew Europe pártcsalád, Valérie Hayer személyében. Az elnök bemutatkozó sajtótájékoztatóján kijelölte a céljait is: antijobboldaliság és Ukrajna támogatása. A Momentum képviselői által is erősített frakció új elnöke nem csak hirdette az antijobboldaliságot, rögtön Orbán Viktor nevével kezdett dobálózni.

Mint tudják, az alapvető értékek veszélyben vannak a szélsőjobboldal részéről. (...) Magyarországon is alapvető értékeinket támadja Orbán Viktor, és teljesen világosan ki kell mondanunk: képviselőcsoportunk nem enged semmilyen zsarolásnak

– fogalmazott Hayer, akiről már korábban is úgy hallhattunk, mint aki nagyon korán kiállt Magyarország pénzei ellen, mondván, hogy az EU nem finanszírozhatja az „antiliberálisokat”.

A Renew Europe európai parlamenti pártcsalád azért választott most új elnököt, mert elődje, Stéphane Séjourné távozott a csoport elnökségéből, hogy Franciaország új külügyminisztere legyen.

Hayer mint gazdálkodó felmenőkkel rendelkező politikus jó kampányarca lehet majd a közelgő választásoknak a jelenleg burjánzó gazdatüntetések fényében. Másrészt Macron pártjának tagja, akik a Renew fősodrát adják.

Emmanuel Macron francia elnök öt éve vette át a liberálisok vezetését az Európai Parlamentben, Renew Europe néven újjáalakítva őket. A csoport máig sem vált egységes politikai platformmá, illetve most külön veszélynek vannak kitéve. Egy nemrég megjelent közvélemény-kutatás szerint ha a Fidesz képviselői belépnek az Európai Konzervatívok és Reformerek Pártjába (ECR), akkor a harmadik legnagyobb csoporttá válhatnak, megelőzve a Renew-t.

Borítókép: Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti (EP-) képviselője beszél a Holnap Magyarországa Egyesület, a Momentum és a Renew Europe EP-frakció által szervezett konferencián Budapesten 2023. május 19-én (Fotó: MTI/Bruzák Noém)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.